RyttarhälsaIschias hindrar få från att sätta sig i sadeln – trots att det hindrar hästen.
– Smärta förändrar vårt rörelsemönster. Snedbelastar du, blir hästen sned, säger fysioterapeuten Ingela Lundholm Tengvall och råder ryttare att söka hjälp – i tid.
Ischias – ryttarens smärta drabbar hästen

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Djävulsk smärta, domningar, kramper. Ridsports läsare med ischias vittnar om plågsamma symtom. ”Det största problemet är domningar i foten. Jag rider aldrig med sporrar längre – jag har dålig känsel i fot, vad och skinkan, och vet inte hur hårt jag trycker”, skriver Annelie.
Sofia, som hade diskbråck och har opererats tre gånger, säger:
– När det var som värst kunde jag tappa känseln mitt under ritten. En gång hände det i en trekombination.
Fakta
Ischias
- Ischias är en smärta som strålar från höften, via ischiasnerven, ut i benets baksida.
- Symptom kan vara smärta i ländryggen, strålande smärta på baksidan av benet, ökad smärta vid spänningar och nedsatt känsel.
- Orsakas ofta av diskbråck i ländryggen.
- Går ofta över av sig själv, men kan behöva behandlas av naprapat eller kiropraktor.
Källa: Idrottsskadeexperten.se
Sofias historia är typisk för många ryttare med ischias. Det tar tid att diagnosticera och om operation kommer på tal tvekar man inför ovissheten hur det kommer att påverka ridningen.
– Med facit i hand önskar jag att jag hade opererats tidigare. Nu är alla nervsmärtor borta. Vi vill ju att våra hästar ska må bra – frågan är hur det blir för dem om vi inte har hand om oss själva, säger hon.
Lyssna på kroppen!
Ingela Lundholm Tengvall, fysioterapeut på Fysiomedics i Västerås och tidigare ryttare, är tydlig med sitt budskap; lyssna på kroppen och tänk som att du är hästen. Dosera träningen, fokusera på rehab under en tid och gör något annat med din häst: tömkör, longera, led vid tygel.
– Ischias är väldigt prioriterat för vår hjärna, den tar smärtan på allvar. Om du rider då blir du jättespänd, och det förs över på hästen. En rejäl ischias gör att du tappar känsel och förmåga att veta var du har benet – kanske klämmer du mer än vad du tror. Ta en rehab-period så kommer du snabbare framåt.

Bättre vid ridning?
Många ryttare vittnar dock om att nervsmärtan minskar när de rider.
– Väl i sadeln fungerar det relativt bra, säger Camilla, som har haft problem sedan 2016 och först nu hittat rätt hjälp med laser, massage och ett förändrat tankesätt i vardagen. Hon provade att stretcha, men upptäckte snabbt att det blev värre.
– Om det krampar vill man spontant sträcka ut, men då irriterar man bara nerven ännu mer.
Ingela Lundholm Tengvall instämmer, men säger också:
– Generellt är det bra att stretcha höft och säte, men inte baksidan av låret. Då stryper du nerven där.
Olycka ofta orsaken
Bland ryttare bottnar ischias ofta i en olycka, ett trauma eller diskbråck. Något som får bägaren att rinna över. Men enligt Ingela Lundholm Tengvall finns ingen statistik på att ryttare skulle vara mer utsatta än andra. Däremot ser hon mönstret att ryttare tenderar att ta mer hand om sin häst än sig själva – vilket straffar sig.
– Även om du vill rida, vill inte dina hjärna. Har du smärta kommer din kropp att vilja sätta sig snett, och då blir din häst sned.
Hennes råd är att tänka på hur du fördelar tiden i stallet; kommer du direkt från ett stillasittande jobb, promenera lite innan du hoppar upp i sadeln för att få i gång cirkulationen och ”pumpa upp disken”.

Med tiden blir dock de flesta bra.
– Kroppen läker. Får bara nerven en paus sväller den av. Det är få som har ischias en lång tid.
Operation av diskbråck
Operation kan bli aktuellt, om nervsmärtan till exempel beror på diskbråck. Jennie, som tävlar dressyr på medelsvår nivå och har två hästar, opererades i mitten av augusti. Fem dagar senare säger hon:
– De rensade bort det som tryckte på nerven. Jag kom dit sex på morgon med smärta och gick hem på kvällen, smärtfri. Jag får inte rida på tre månader, men det är det värt.
Under åren med smärta tvingades hon sälja en av hästarna.
– Den rörde sig inte särskilt stort, men mycket med bak och var stötig. Nu har jag en unghäst som rör sig perfekt, lite gungigt. Det gäller bara att jag orkar vänta.
Fakta
Läsarnas sätt att hantera ischias
- Justera stiglädren – längre läder tenderar att minska smärtan.
- Använd pall vid upp- och avsittning.
- Laser, massage och stötvåg kan lindra.
- Ta hjälp av kiropraktor, naprapat eller fysioterapeut.
- Prova ut rätt sadel.
- Lägg en gelpad i sadeln för stötdämpning.
- Ha bra skor och kläder; använd gördel när det är som värst.
- Träna. Se till att din kropp blir liksidig.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 4/2025.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på