Hoppning
15 juli 2018 12:49

Janelle ett nedslag från EM-medalj

MästerskapMed fyra hinder kvar hade Janelle Larsson en bronsmedalj vid junior-EM i sin hand, men med två nedslag efter varandra blev det till slut en femteplats. "Jag tycker synd om Janelle, hon har gjort allt så väldigt bra och så räcker det inte riktigt hela vägen", menar landslagsledaren Svante Johansson efter den spännande hoppfinalen.

Janelle ett nedslag från EM-medalj
Janelle Larsson var snubblande nära en EM-medalj. Foto: www.eventingphoto.com

Janelle Larsson och Staralmé ESC Z (val. f-05 e. Stakkato-Ramiro Z, äg. Magdalena Larsson) låg på fjärde plats inför dagens två avslutande 1.40-rundor vid EM-finalen för juniorer i franska Fontainebleau.

I den första omgången satte ekipaget en prickfri runda men låg fortfarande kvar på fjärdeplatsen inför avslutningen, då även ryttarna framför henne red felfritt.

– Det var överraskande många som red felfritt i första rundan, så det var kanske därför de gjorde det ännu tuffare till den andra omgången, berättar Svante Johansson.

En felfri i finalen

För den avslutande finalrundan blev svår – riktigt svår. Endast ett enda ekipage red felfritt, britten Oliver Fletcher och Disckoboy D.N. Det gav honom en silvermedalj eftersom ledande irländaren Jason Foley och Castelfield Vegas hade ett nedslag tillgodo för att ändå vara kvar i täten.

180715_em_eventingphoto_jasonfoley
Guldet gick till Jason Foley. Foto: Foto: www.eventingphoto.com

Och Jason rev ett hinder – det rättuppstående efter trekombinationen som fällde så många ryttare. Bland annat Janelle Larsson.

– Jag vet egentligen inte vad som gjorde att just det hindret fick så stort utslag, men trekombinationen var riktigt mastig och tog mycket kraft så de flesta hästar kom i lite obalans över räcket och fick nedslaget där, förklarar Svante.

På den kuperade stora gräsbanan stod också hindret lite lutande till vänster, vilket även kan ha bidragit till problemen.

Ett nedslag från medalj

Tyvärr för Janelles del föll även frambommen på oxern efter räcket, och med 8 fel i andra finalrundan föll ekipaget tillbaka till en femte plats. Med ett nedslag hade hon fått brons – så små var marginalerna.

– Det är surt förstås. Hon har gjort ett fantastiskt mästerskap, hennes första junior-EM, men det är klart att när man är så nära är det svårt att vara helt nöjd. Men egentligen är det bara att gratulera till en fin femteplats, avslutar Svante.

Här hittar du slutresultatet för juniorerna vid EM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden