Hoppning
29 augusti 17:55
Ridsportplus

Jens inför EM-starten: ”Nu förlitar vi oss på det vi kan”

EM i MilanoJens Fredricson och Markan Cosmopolit är redo för sitt andra mästerskap tillsammans, denna gång i italienska Milano. EM-planen är att leverera den uppgraderade versionen av fjolårets guldprestation i Herning. 

Jens inför EM-starten: ”Nu förlitar vi oss på det vi kan”
Markan Cosmopolit och Jens Fredricson kände på Milanos gräsbana. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Drygt ett år har passerat sedan Jens Fredricson och Markan Cosmopolit (SWB val f-11 e Cohiba 1198-Calido, uppf Interbreed AB, äg Strömsholms Marketenteri) säkrade Sveriges VM-guld i lag. När ekipaget slutligen gick in i den sista VM-rundan var de felfria, men dessvärre fick de fel i kombinationerna. Att rida in bland topp tio av från start över 100 ryttare och bli andra bästa svensk i en VM-final är dock inte fy skam.

Jens var också nöjd med att han satsade allt och gick för medalj, även om planen inte bar hela vägen. Kruxet låg i galoppen. ”Cosmo” hade inte riktigt styrkan att komma med fem, sex meter långa galoppsprång för att sedan komprimera sig och hoppa mästerskapskombinationer.
– Nästa år kanske han har styrkan att komma från de långa galoppsprången, sätta sig på bakbenen, trycka upp manken och ta sig upp över 1,65, sa Jens i Herning.

Mycket har hänt sedan dess. Den målmedvetna uppbyggnaden, som lade grunden till världscupbronset och VM-bragden, har fortsatt och nu är dragspelet i galoppen på plats. Vanlig hederlig träning och tävling har gjort jobbet.
– Hopphästar måste tävlas för att utvecklas, men de måste också gymnastiseras – det är en blandning av det, säger Jens vars mantra är ”grunder, grunder, grunder”. 

Markan Cosmopolit Jens Fredricson
Markan Cosmopolit kom till Ridskolan Strömsholm som 2,5-åring och har sedan utbildats och tävlats av personal och stipendiater innan Jens Fredricson tog över tyglarna. Tillsammans vann de 7-årsfinalen i Breeders 2018. Foto: Kim C Lundin

Formstark Cosmo

Tillsammans har Jens och Cosmo på senare tid radat upp flera felfria Rolex Grand Prix-rundor och även plockat topplaceringar. Med det i bagaget står de nu på startlinjen till EM i Milano, mer än redo.
– Cosmo har fått mer rutin, han har sett fler banor och fler hindertyper och vi har blivit mer samspelta. Vi har hållit oss framme och blivit tvåa i femstjärnig Grand Prix i Rom och La Baule, och vi är ett par snäpp snabbare än förra året, säger Jens om utgångsläget.

Vi är ett par snäpp snabbare än förra året.

Går det hela vägen i Milano är det fem saftiga rundor som ska ridas, och hästen behöver verkligen vara på topp. 
– Han har gått ett mästerskap och formen är jag inte orolig över. Han kan gå nationshoppning på fredagen och varje gång jag har kommit ut efter Grand Prixen på söndagen, känns det som att han kunde ha gått två rundor till. Det krävs några år innan hästen har den styrkan, fortsätter Jens.

Passande banbygge

Jens är ”mer än nöjd” med att det är Uliano Vezzani som bygger EM-banorna. Han är välkänd bland ryttarna och byggde i Rom.
– Jag har nytta av Cosmos stora galopp på hans banor. Han bygger på ett sätt som gör att vi kan använda galoppen. Han bygger stora men väldigt inbjudande hinder, och det passar vår anridningsteknik väldigt bra. Jag galopperar väldigt mycket och låter hästen göra jobbet själv. Ju massivare och mer ifyllda hinder, desto bättre hoppar Cosmo. Hade jag haft Lunatic hade jag kanske inte varit supernöjd, säger Jens, som tog EM-brons i lag med Lunatic 2013.

Isabelle Fredricson
Isabelle Fredricson är maken Jens högra hand och en viktig del av framgången. Hon var tills nyligen veterinär och hästansvarig på Flyinge, men nu forskar hon kring sporthästars hållbarhet med fokus på förebyggande insatser. Foto: Kim C Lundin

Kommer ge allt

Sedan slut av 2022 ingår Jens i Sveriges Olympiska Kommittés stödprogram Topp och Talang, vilket har stärkt hans mästerskapssatsning.
– Fram till OS i Paris jobbar jag inte operativt utan finns med i en ledningsgrupp. Sedan finns det möjlighet att komma tillbaka mer efter OS i Paris, det känns fint att riksanläggningarna ger den här möjligheten. Jag har väldigt fina hästar och hästägare och ett otroligt stöd från familjen och nu detsamma från SOK. Det känns fantastiskt bra, säger Jens i en intervju.

Motståndarna kan vi inte göra så mycket åt – nyckeln är om vi kan vara Jens och Cosmo 10.0.

– Jag har ett större lugn i hela systemet. Det är också första gången i mitt liv som jag inte jobbar heltid och har ridning som bisyssla.

Målet med SOK-satsningen är en individuell medalj i Paris. Ett viktigt steg på vägen är EM i Milano – och när startsignalen ljuder i hjärtat av kapplöpningsbanan Snai San Siro kommer Jens och Cosmo att återigen ge allt för Sverige.
– Nu förlitar vi oss på det vi kan. Motståndarna kan vi inte göra så mycket åt – nyckeln är om vi kan vara Jens och Cosmo 10.0. Kan vi vara det så är jag med, konstaterar Jens, som går ut som nummer tre i det svenska laget i första rundan.

– Mitt 10.0 förra året hade inga femstjärniga topplaceringar, det har vi nu och det kan räcka långt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden