Hoppning
6 maj 2021 09:32
Ridsportplus

”Känslan är att allt kunde gått mycket fortare”

ValenciaFredrik Spetz har lämnat Valencia bakom sig men hästarna är fortfarande i karantän. Suget efter att tävla igen är stort – även utanför Sverige.

”Känslan är att allt kunde gått mycket fortare”
”Att inte resa alltför mycket med unga hästar tror jag är en bra idé. Jag hade själv inte med så unga hästar till Valencia, och det tror jag kan ha bidragit till att ingen av dem blev riktigt dålig.” 11-årige Flanagan (e Clinton-Edison) tog tre placeringar i 1,40-1,45 i Valencia innan viruset bröt ut där. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Utbrottet av EHV-1 är det allvarligaste någonsin i Europa. Med sex hästar på plats i Valencia var Fredrik Spetz en av de ryttare som hamnade i virusstormens öga. Han hade turen att få med sig samtliga hästar levande hem till Sverige, men än är det inte över. Trots 21 dagars karantän och fyra negativa testresultat innan hemresan från Spanien har han hästar som testat positivt vid nässvabb.
– Vi har hästarna i små karantängrupper och väntar på att göra de sista provtagningarna. Hästarna är friska, de mår bra och vi rider dem som vanligt, men vi är fortfarande låsta från att tävla. Varför de testar positivt är oklart, det känns som att veterinärerna och experterna lär sig mer och mer om hur viruset fungerar. Vad jag förstår är det här första gången som man har provtagit så många hästar på en gång.

Hur ser du på att tävla utomlands?
– Förhoppningsvis har alla fått sig en tankeställare, och förmodligen kommer det att vara mer säkert att åka iväg nu än tidigare. För egen del känns det rätt skönt att tävla hemma ett tag, men självklart kommer vi att vilja åka utomlands igen. Sedan får vi hoppas att det inte blir för krångligt eller dyrt med nya regler, vare sig för arrangörerna eller för oss ryttare.

Vad kommer FEI:s utredning att visa?
– Det går inte att backa bandet, det som har hänt har hänt. Men det är viktigt att det inte sker igen. Om det kommer fram att något har skötts dåligt måste det markeras att det inte är okej.

Vad är din bild av det som hände?
– Alla vi ryttare och hästskötare som var på plats i Valencia kände att arrangören kunde ha agerat mycket snabbare. Vi fick jobba hårt för att hitta ett bra samarbete med arrangören och det gick för långsamt att bygga karantänstallarna. Sedan vet jag inte hur mycket det hade hjälpt, eftersom smittspridningen redan hade tagit fart. Men känslan är att allt kunde ha gått mycket fortare.

Många gör gällande att utbrottet ”mörkades” i första skedet – vad tänker du om det?
– Jag tror säkert att arrangören kan ha haft intresse av att driva sin tävling så länge som möjligt. Det handlar ju om mycket pengar och det kan säkert ha bidragit till att de inte ville stoppa tävlingen. Det är förstås inte bra, men om det var så får utredningen visa.

Vad tar du med dig från det som har hänt?
– Med facit i hand skulle de ha legat steget före för att förhindra att ett sådant här utbrott skulle kunna ske, exempelvis när det gäller uppbyggnad av stallar. Det jobb som FEI och Svenska Ridsportförbundet gör nu kring smittskyddsregler är sviterna av det som har hänt. Jag tror att kombinationen av bättre regler och att varje ryttare verkligen tar ansvar för att inte åka på tävling med sjuka hästar, eller med smittor i stallet, är rätt väg att gå.

Varför inte tävla mer i Sverige?
– Jag tävlar gärna i Sverige men vi har en ganska tunn inomhussäsong – och det är betydligt behagligare att vara i södra Europa under vinterhalvåret. Ska det bli mer attraktivt att rida på svenska tävlingar behöver vi skapa en bra tävlingstermin på de bästa anläggningarna.

Fakta

Fredrik Spetz

  • Född: 1983.
  • Bor: Norsholm, Östergötland.
  • Familj: Fru Kristin Spetz, sönerna Axel, 3 år, och Felix, 4 månader.
  • Gör: Hoppryttare och tränare.
  • Inspireras av: Framgångsrika människor i ridsporten men även inom andra idrotter och branscher.
  • Drömmer om: Att tävla på de stora arenorna.
  • Tittar på: Ser någon serie som Kristin har valt.
  • Inställt: Fredrik Spetz skulle ha varit testryttare på bruksprovet men fick, på grund av utbrottet i Valencia, tacka nej till uppdraget för att ta hand om sina hästar.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden