Hoppning
18 mars 2021 06:20
Ridsportplus

Spetz på väg hem från Valencia: ”Kommer inte ropa hej än på ett tag”

Destination SverigeEfter veckor av ovisshet och oro är Fredrik Spetz äntligen på väg hem till Sverige med några av hästarna som fått lämna karantänen i Valencia. Med i lastbilen är stjärnhästen Dustin. ”Alla måste hjälpas åt nu för att det här inte ska spridas”, säger Fredrik Spetz.

Spetz på väg hem från Valencia: ”Kommer inte ropa hej än på ett tag”
Fredrik Spetz och Dustin. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Strax efter att smittan blivit känd i Valencia lämnade Fredrik Spetz tävlingsplatsen för att vara testryttare på bruksprovet och träffa familjen som fått tillökning i januari. Situationen på plats eskalerade dock snabbt och Fredrik fick kasta sig ner till Spanien. Efter veckor av turbulens och oro stabiliserades till slut läget i Valencia, och i helgen lämnade de första hästarna karantänen med destination Frankrike.

Under tisdagen fick de första svenska hästarna lämna, däribland några av Fredrik Spetz hästar. Ridsport får tag i honom när första etappen är gjord.
– Vi har kört i natt och är snart framme vid vårt första stopp i Lyon, berättar Fredrik på onsdagseftermiddagen.

Flera stopp och övernattningsstall väntar längs vägen. Efter Lyon stannar hästarna i stall i Nederländerna. Logistiken är noga planerad och smittskyddskraven är rigorösa.

Fredrik Spetz kör tillsammans med Göran Olsson, pappa till Fredrika Sederholm som också tävlat i Valencia. En av de fem hästarna på lastbilen är Fredrikas.
– Min förstahäst Dustin är med där bak, säger Fredrik med glädje i rösten.

Dustin är Fredriks absoluta stjärnhäst och tillsammans har ekipaget radat upp topplaceringar på högsta nivå. Dustin liksom de andra hästarna som nu påbörjat resan mot Sverige har alla stått isolerade i den så kallade ”gröna zonen”.
– Det är fem hästar som aldrig haft några symptom eller testat positivt, säger Fredrik.

Innan klartecken gavs för att påbörja hemresan har hästarna stått 21 dagar i karantän och lämnat fyra negativa testresultat.
– Det har tagits många prover, fortsätter Fredrik.

Främst orolig över andra hästar

Hur tänker du kring stoppen?
– Det är väldigt bra ordnat. De som tar emot oss är väl medvetna om situationen och var vi kommer från. De har bra ordning på desinfektion och rengöring, vilket också är kravet för att vi ska vilja komma dit, säger Fredrik.
– Vi kommer ju med väldigt friska hästar, och vi vill verkligen inte få med oss något när vi stannar. För vår del är vi mest oroliga över hästar som kommer från andra håll, men vi gör stopp på väldigt professionella anläggningar.

Om allt går enligt plan räknar Fredrik med att passera gränsen till Sverige på fredag.
– När vi kommer hem kommer hästarna att fortsätta vara i karantän, eftersom de har varit ute och rest. Vi vill ju se så att de inte har fått med sig någonting på vägen.

Hur kändes det att lämna Valencia?
– Väldigt skönt, men vi har fortfarande tre hästar kvar på anläggningen. Det är hästar som har testat positivt och haft symptom, men som nu mår bra. De har varit utan symptom i två veckor och testat negativt, men ska vara kvar en lite längre tid. Vi vet inte exakt hur länge, utan vi får avvakta och se lite när de får åka hem.

”Oron finns kvar”

Hur försiktig bör man vara just nu?
– Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig. Det här vill vi inte få in i Sverige. Nu har man ändå beslutat om tävlingsstopp och mitt förslag är att alla håller sig hemma bara för att vara på den säkra sidan. Det finns ingen anledning att åka iväg med hästarna i onödan de närmaste veckorna. Nu måste vi alla hjälpas åt för att det inte ska bli någon smittspridning i Sverige. Det vi har sett vill ingen vara med om.

När släpper oron för dina egna hästar?
– Förhoppningsvis går allt bra, men vi kommer inte att ropa hej än på några veckor. Smittspridningen var enorm därnere, det gör också att man får respekt för hela situationen. Oron finns kvar. Vi själva har ju koll på vad vi gör, men det gäller att andra också tar ansvar. Det bästa är om vi alla hjälps åt nu, så kan vi komma igång tidigare sedan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden