Fälttävlan
10 april 17:22
Ridsportplus

Känslosam seger för Martina Andersson efter come-back med ”hjärtehästen”

InternationelltEn skada har hållit dem borta från tävlingsbanan i ett år. I påskhelgens comeback tog Martina Andersson och Dupicor sin första seger i den tio år långa karriären: "Han gör allt för mig," säger ryttaren om sin trotjänare som nu ska trappa ner.

Känslosam seger för Martina Andersson efter come-back med ”hjärtehästen”
Efter tio år som ekipage tog Martina Andersson och Dupicor sin första sger. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Martina Andersson och Dupicor (KWPN val f 2008 e Lupicor-Holland, uppf H.J. Steggink, äg Annika Andersson) har varit ett ekipage i tio år och gjort massor tillsammans.

Han är inte snabb nog i terrängen i trestjärnig, i tvåstjärnig är det ett mer lagom tempo för honom.

Martina Andersson.

Men det har aldrig blivit någon seger förrän nu. På måndagen vann ekipaget den tvåstjärniga klassen på Kristianstad International Eventing i Gärds.
– Han har varit borta ett helt år och så kommer han tillbaka och gör det här, det känns jättefint, säger en märkbart rörd Martina Andersson efter prisutdelningen.

De ledde den 36 ekipage stora klassen i ett soligt Gärds inför den avslutande terrängen på annandag påsk. Då hade de med sig 29,9 straff från dressyren och 0 straff från hoppningen. 1,2 straff för tiden i terrängen där den rutinerade valacken fick allt att se enkelt ut lades till, men det räckte ändå till seger.

”Min hjärtehäst”

– Han är min hjärtehäst. Det var så kul att få göra det här med honom. Han är en häst som gör allt för mig, fortsätter Martina Andersson.

Martinaandersson2
Martina Andersson och Dupicor gick ut terrängen som over-night-leader på måndagen.. Foto: Annelie Frank

Dupicor gick internationell trestjärnig klass hela säsongerna 2020 och 2021 innan skadan som har hållit honom borta kom. Men nu har 15-åringen gjort sitt på den nivån och fortsättningen blir det tvåstjärnigt som gäller för honom.
– Han är inte snabb nog i terrängen i trestjärnig, i tvåstjärnig är det ett mer lagom tempo för honom. Nu ska vi fortsätta där och bara ha roligt, njuta.

34-åringen har dock en annan häst på väg upp till trestjärnigt i Condor Da Carma som också gick den tvåstjärniga klassen i Gärds och hamnade i mitten av startfältet. Martina Andersson har en tredje häst som hoppar upp till och med 1,40-klasser på och så tävlar hon också i cross-fit.
– Ja, haha, det händer mycket runtomkring mig. Men jag har bra hjälp av mamma och pappa med hästarna.

Flera länder

I klassen startade ekipage från Sverige, Norge, Finland och Danmark. 32 ekipage fullföljde och närmast efter segraren i resultatlistan blev det också svenskt genom Klara Liden Kiraly/Nugget på andra plats och Frida Andersén/Kitsch Couture Hpk på tredje plats.
– Hon är redo för trestjärnigt nu, det här kändes väldigt enkelt för henne, säger landslagsryttaren Frida Andersén om det 7-åriga stoet som gick UVM i höstas.

På tävlingen reds också en tvåstjärnig klass för U25-ryttare som vanns av tyska gästen Mathies Rüder/Bon Ton på fina resultatet 20,6 straff. Bästa svensk i det 30 ekipage stora startfältet blev Wynja Eriksdotter Rubin/Fly Away V/D N.Ranch med en tredje plats.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden