Hoppning
6 september 2021 09:52
Ridsportplus

Kapten Ankarcrona om att avstå en EM-final

MästerskapRegelbundet under det nyss avslutade Europamästerskapet har det påtalats att hästarna i det svenska laget var mästerskapsdebutanter och att rutin från mästerskap är viktigt. Samtidigt avstod två svenska ryttare från att rida den individuella finalen. Förbundskapten Henrik Ankarcrona förklarar hur han tänker kring detta något motstridiga budskap.

Kapten Ankarcrona om att avstå en EM-final
Henrik Ankarcrona vid EM i tyska Riesenbeck. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Ska man gå in och göra sådana här rundor som i finalen måste man vara helt mentalt inställd på att göra det och på att man tar det hela vägen. Minsta lilla man tvekar ska man låta bli, säger Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona utan att gå in specifikt på vad det har handlat om när det gäller de båda svenska ryttarna som avstod finalen.

Jag har under min tid aldrig tvingat någon att gå in i någon klass och det kommer jag aldrig att göra. Henrik Ankarcrona.

Att mästerskapsrutin är viktigt för att bygga mästerskapshästar har varit ett mantra i den svenska EM-truppen som har bestått av idel fyrbenta mästerskapsdebutanter.

Bland annat berättade EM-finalisten Rolf-Göran Bengtsson om detta i en intervju direkt efter söndagens final.

Spara på hästen

Samtidigt avstod Douglas Lindelöw från att rida finalen, som han var kvalificerad till. Ryttaren sa redan efter lagtävlingen att han inte var säker på att hoppa finalen när medaljchansen var så långt borta och i stället spara på hästen till andra uppgifter.

51420657835_41393e3825_k
Douglas Lindelöw och Casquo Blue. Foto: FEI/Christophe Tanière

Flera andra ryttare tackade nej till sin finalplats. Även Angelica Augustsson Zanotelli måste ha blivit erbjuden en plats i EM-finalen – hon låg på plats 32 efter lagtävlingen, och siste ryttaren som kom in i finalen låg på plats 37. Två svenska ekipage tog alltså inte chansen att ge sina hästar en extra dos av den värdefulla rutin det pratats om.

Att Henrik Ankarcrona skulle pressa någon ryttare till att rida en EM-final, ett tävlande som delvis bekostas av Svenska Ridsportförbundet, är inte aktuellt.

– Jag har under min tid aldrig tvingat någon att gå in i någon klass och det kommer jag aldrig att göra, säger han.

Lagtävlingen viktigast

Henrik Ankarcrona säger också att hans huvudfokus på mästerskap är lagtävlingen.
– Men naturligtvis är jag med och stöttar de som rider individuellt också.

Ryttare på den här nivån har många hänsyn att ta. De är i stort sett alltid företagare med hästägare, sponsorer och andra åtaganden att ta hänsyn till.

– Ibland är vi överens och ibland har vi lite olika infallsvinklar. Då pratar vi om det och till slut är det ryttaren som fattar sitt beslut. Den dialogen jag har haft med ryttarna hittills har fungerat bra.

Rutin på annat sätt

Henrik Ankarcrona menar också att det finns andra sätt att skaffa rutin som räcker hela vägen till prispallen på ett EM, än att rida EM-finaler.

– Men det är klart att om man går in här och gör det jättebra över fem rundor så får jag mer besked än om man inte gör det. Men då kanske ryttaren åker någon annanstans och ger mig ett besked.

Att ha som princip att ryttare som är uttagna till mästerskap ska fullfölja dem är inte aktuellt för förbundskaptenen.
– Jag håller inte på med principer, för förr eller senare måste man bryta dem, säger han.

Bästa svenska resultat var ett individuellt EM-brons som togs av Peder Fredricson och Catch Me Not S.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden