Krönika
28 april 2018 06:30

Kim C Lundin: ”Förändringen får ta tid”

Krönika"Målet är nu att utgå från Dressyrhandboken, lägga till avdrag för fel i olika rörelser samt knyta det till en film som visar en korrekt utförd rörelse". Ridsports dressyrkrönikör Kim C Lundin skriver om dressyrbedömningens framtid i sin senaste krönika.

Kim C Lundin: ”Förändringen får ta tid”
Krönikör Kim C Lundin.

När FEI höll Sports Forum i Lausanne i början på april var det en mer dämpad dressyrkommitté som presenterade – jämfört med tongångarna under 2017. Under förra året presenterades en offensiv tidplan för införande av ”Code of points”, ett omfattande regelverk för poängavdrag för felaktigt utförda dressyrrörelser.

Syftet var att skapa klarhet och transparens i bedömningen. På FEI:s generalförsamling gick förslaget inte upp till omröstning då dressyrkommittén ledd av Frank Kempermann fann för lite stöd för sitt förslag.

Nu har kommittén tagit nya tag och bildat två arbetsgrupper. En är COPPSAG – Code of Points Pilot Study Advisory Group, som arbetar vidare med Code of Points. Den andra är  DJWG –Dressage Judging Working Group som ser över bedömningssystemet I sin helhet. Just DJWG har ett bra men tufft mål att nå för ett nytt bedömningssystem. Det ska vara: lätt att förstå, transparent, rättvist, lätt att använda, enkelt att revidera och justera.

I Lausanne presenterade Richard Davison jämförande studier över domararbete i andra bedömningssporter utfört av Nottingham Trent Universitetet. I korthet var en av slutsatserna att domaruppdraget med sin nuvarande utformning är mer krävande än vad som är rimligt. Regeln om att domare kan döma 40 ekipage per dag var uppe som exempel.

Var finns vetenskapen bakom ett sådant beslut? Det finns inga sådana, det är en praktisk regel, vad får man in på en tävlingsdag och hur många timmar tar det. Det går men hur rättvist blir det för ryttarna? Än värre är långa pauser i klasser samt bedömning delad över två dagar.

Richard Davison menade att studierna från andra grenar visar på vilka stödsystem som hjälper hjärnan bäst att komma ihåg. Visuella minnen, det man en gång sett, är det som först anropas i hjärnan när ett ekipages rörelser ska utvärderas.

Ett direkt resultat av arbetet här blir att den existerande FEI Dressage Handbook, som innehåller riktlinjer för bedömningen, kommer att tillsammans med tilläggen för Code of Points få filmade avsnitt. Dressyrhandboken kommer så småningom i en filmad version. COPPSAG visade upp ett första utdrag från hur det ser ut med poängavdragen för piaff.

Målet är nu att utgå från Dressyrhandboken, lägga till avdrag för fel i olika rörelser (Code of Points) samt knyta det till en film som visar en korrekt utförd rörelse. Det blir dressyrbedömning på 2020-talet.

HETT
Att FEI:s dressyrkommitté nu är på en riktigt bra väg när det gäller att reformera bedömningssystemet. Det som sker i toppen sprider sig ner till gräsrotsnivå i Sverige så småningom.

KALLT
Att det råder så olika standard för vad som är bra och dåligt för sporthästen mellan de olika disciplinerna. Det är en dubbelmoral utan dess like. Allt i utrustningsväg är godkänt för hopphästar – en dressyrhäst får inte gå på träns internationellt.

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. Texten publicerades första gången i Ridsport nummer 8, 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden