Sverige
19 februari 2021 20:36
Ridsportplus

”I musikbranschen är jag hästtjejen”

MellodagsPå lördag är det dags – då kastar hon sig ut på Melloscenen igen. Men det är en mer "vuxen artist" vi får möta i år. Ridsport fick ett långt snack med Klara Hammarström om brustna hjärtan, "riddarutrustningen" hon själv valt till sitt nummer, "16 weeks of hell" – och ögonstenen Gertje som precis tävlat i Spanien med syrran Selma.

”I musikbranschen är jag hästtjejen”
"I alla musiksammanhang är jag den där hästtjejen. Alla frågar hur det går med hästarna, men den här månaden har jag inte kunnat rida någonting", berättar Klara Hammarström Foto: Warner Music

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Förra året blev det ingen finalbiljett med låten ”Nobody” – nu gör Klara Hammarström ett nytt Melloförsök. Denna gången i celebert sällskap av låtskrivarna Fredrik KempeDavid Kreuger, Niklas Carson Mattson och Andreas Wijk. Att Melloproffs av den kalibern ställer sig bakom henne betyder mycket.
– De har gjort detta med de bästa och det känns som ett väldigt tryggt team att ha i ryggen. Att de har satt sina namn bakom mig och tror på mig gör mig också tryggare i det jag gör. Deras engagemang har gjort att jag både vuxit som artist och människa, säger Klara.

Låten heter ”Beat of broken hearts” och är lite tvärtom mot förra årets moderna popbeat. Men den som väntar sig en smäktande balladupplevelse kan genast tänka om.
– Jag har inte tänkt börja med ”heartbroken”-låtar ännu, speciellt inte nu när det är tufft för alla. Det här handlar om att vi ska göra det här tillsammans, strunta i smågrejer och se den större bilden. Jag tänker att det är så många känner, inte minst alla ryttare som har fått tävlingarna inställda fram till sommaren. Att vi mår bra och att våra hästar är friska, det är det som betyder mest just nu, säger Klara som fortfarande står med flera tår kvar i hästvärlden.

Måste göra det helhjärtat

När pandemin för mindre än ett år sedan satte käppar i hjulet för att utveckla musikkarriären, var tanken att hon skulle tillbaka upp i sadeln igen. Hennes första häst, och älskade ögonsten, Gertje köptes tillbaka till den kända ryttarfamiljen med egen tv-serie på SVT.

Men så poppade plötsligt en ny Melloförfrågan upp och istället fick tvillingsystern Selma Hammarström ta över tyglarna. Förvirringen bland Klaras följare på sociala medier var stor. ”Skulle inte du börja rida igen?” och ”Varför rider Selma Gertje?” var några av frågorna. Det var ett tufft men samtidigt självklart val.
– Det svåraste beslutet tog jag redan för några år sedan – när jag bestämde mig för att det är musik jag vill göra. Att helt gå över till musiken var det svåraste beslutet jag har tagit. Ska man rida ska man göra det helhjärtat, man ska vara där med hästarna. Det blir varken bra för hästarna eller musiken om man gör båda halvhjärtat. Att jag numera bor i Stockholm gör det dessutom ännu svårare att kombinera.

– I musikbranschen är jag hästtjejen och ryttaren, men när jag kommer hem säger Selma och Ingemar att jag inte alls är någon riktig ryttare längre, skrattar Klara som gärna tar en ridtur så fort hon kommer hem till familjen i Skåne.

Mest blir det dock att hon följer sina framgångsrika ryttarsyskon på avstånd.
– Jag har följt Selma och Ingemar i Spanien och det är ändå skönt att ha något annat än musik i huset hela tiden. Det är något jag har som ingen annan artist jag känner har.

Img_0689
”När man är hästtjej är det inget som är jobbigt i vanliga livet. Jag är inte rädd för lite skit under naglarna och jobbar gärna extra hårt för att få släppa min musik”, säger Klara Hammarström. Foto: Privat

Inte heller klar som artist

Vad är det som är så speciellt med Gertje?
– Han är som en stor jätteponny, det är det jag tycker så mycket om. Vare sig du hoppar 30 centimeter eller 1,30 så känns det som samma hopp. Och han har alltid varit rolig att rida markarbete på, han är samarbetsvillig och gör allt du ber honom om. Dessutom gillar både han och jag att rida snabbt, det kan han verkligen. Väldigt gosig är han också.

– Jag tycker det är otroligt kul att följa hans och Selmas resa. Han är inte heller klar som ”artist” – och när jag pratar med Selma om honom efter en klass är jag som ett litet barn. ”Hur gick han att svänga där?” ”Han snävade nästan i luften” svarar hon, berättar Klara med varm röst.

Även om Klara inte på långt när är färdig som artist har det dock hänt mycket sedan sist.
– Jag har tagit på mig en vuxnare roll. Mamma och pappa vill inte att jag ska sjunga så mycket ”dunka dunka”, utan sjunga riktiga låtar. Och den här låten är en riktig låt. Jag är glad att jag får framföra en låt som betyder mycket för mig, där jag också får visa mig lite mer sårbar och visa att jag kan sjunga.

Till skillnad från förra året är det ett riktigt solonummer.
– Det är lite koreografi men jag står faktiskt själv på scenen i år. Jag har också jobbat mycket med mina kläder, jag vill visa att det är jag som har valt dem själv, att de är jag. Eftersom låter är storslagen men ändå mjuk så är kläderna ganska hårda. Det ser ut lite som en riddarutrustning.

”Känner mig bekväm i mig själv”

Den som följer Klara Hammarström på Instagram har säkerligen lagt märke till att hon har följt en alldeles särskild regim inför Mello. Bara för någon vecka sedan gjorde hon sin sista vecka av totalt ”16 weeks of hell”, det stenhårda tränings- och kostupplägget som det nyligen gjorts en tv-serie på. För Klaras del handlade det om ett aktivt val att göra något bra för sig själv.
– Det har varit tufft, det är verkligen inget party på 16 veckor, men jag har gjort det här för att jag själv vill. Jag gillar att utmana mig själv och träna. Nu har jag fått tillbaka min muskler och känner mig bekväm i mig själv.

Har du gått powerwalks varje dag?
– Ja, i en timme varje dag. Till slut är man uppe i sju till åtta kilometer på en timme. Det är ganska bra.

Tanken är inte att fortsätta leva lika strikt, men det har varit en skön boost för att komma i form, menar Klara som njutit av lite godis efter att hon gått i mål.
– Målet för mig är att hålla en hälsosam vardagslivsstil. Att röra på sig dagligen, speciellt med tanke på att man ofta sitter i studion och jobbar hela dagarna. 

Att träna stenhårt med 16 weeks of hell är dock inte samma sak som att rida, vilket Klara blev varse sist hon var hemma och skulle trimma några hästar.
– ”Hästarna kommer att trimma mig” sa jag till Selma, och jag fick en sådan träningsvärk!  Det är samma sak nu när jag ser andra rida fälttävlan, och då har jag själv ridit EM på ponny, jag tycker det ser helt galet stort ut. ”Hur kan du hoppa 1,50?” säger jag till Selma. ”Hur kan du ställa dig på en Melloscen svarar hon då, skrattar Klara.

Hon möter starkt motstånd på lördag med både schlagerdrottningen Charlotte Perrelli och Idolvinnaren Tusse i startfältet.
– Det är konstigt att tävla i musik. I ridningen ska du rida snabbast och felfritt, men här måste du impa på folket och charma så många som möjligt. Jag hoppas att jag i alla fall har hästsverige med mig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden