Veterinärt
28 oktober 09:45
Ridsportplus

Klippning och täcke kan ge ett skifte i sömnmönstret

Ingrids insikterÄven om hästars sömn är ett ämne som inte är helt utrett, har forskare upptäckt faktorer som kan påverka sömnen. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram denna gång - fler forskningsnyheter hittar du här.

Klippning och täcke kan ge ett skifte i sömnmönstret
Temperatur, stallmiljö och foder är exempel på faktorer som kan påverka hästens sömn. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästars sömn är inte helt utredd. Hästarnas totala sömn per dygn är ungefär hälften så lång som människans; i medeltal 230 minuter, jämfört med människans 430 minuter.

Men det finns flera kunskapsluckor kring hästars sömn, vilket två brittiska forskare upptäckt, sedan de granskat en rad studier i ämnet.
– Både stallar och sättet att hålla hästen utgör en utmaning, såväl när det gäller sömnens kvalitet som kvantitet, menar forskaren Linda Greening vid Hartpury College.
– Klippning och användande av täcke kan ge ett skifte i sömnmönstret. Även ljuset spelar roll. Om det är ljust dygnet runt, minskar den tid hästen ligger ner och sover. När det gäller blått ljus som ibland används på avelsston, vet vi inget om hur det påverkar deras sömnkvalitet.

Andra faktorer som kan påverka hästens sömn är temperatur, stallmiljö, foder och träningsnivå.
– Vi skulle behöva undersöka vilka störningar i sömnen som kan tillåtas både vad gäller hästens prestationsförmåga och ur ett välfärdsperspektiv.

Till exempel om ett regelbundet träningsschema främjar sömnen och om det finns en optimal tid att träna som ger de bästa sömnförhållandena.


30 dagar

Minskningen av nyttiga bakterier i tarmfloran kan vara upp till 30 dagar efter intravenöst antibiotika.


Återbruk

Fosterhinnan hos såväl ston som kor är mycket stark. Enligt studier i Nya Zeeland och Australien kan sådan därför komma att användas som biologiskt bandage i samband med olika ingrepp och operationer på människor. Det är ont om lämpligt material.


Specifik rid-bh efterlyses.

Active-by-lascana-sport-bh-geschikt-voor-takken-van-sport-met-hoge-belasting-zwart
Det borde finnas intresse i att ta fram en speciell rid-bh.

I en engelsk undersökning jämfördes bröstens rörelser hos 38 kvinnliga ryttare med vardags-bh, sport-bh samt utan bh, när de satt på en ridsimulator i alla gångarter.

Testerna visade att en sport-bh dämpade både bröstens rörelser och den upplevda smärtan. Även ryttarnas hållning och sits förbättrades när de använde sport-bh. Forskarna menar att detta tyder på att det finns ett behov av att utveckla särskilda bh-modeller för ryttare, framför allt för dem med stor byst.


3-d-hov
3-d printad hov

3-D printad hov som guide

För att behandla en häst med keratom, en smärtsam tumör inuti hovväggen, har ett kirurgteam från Florida skapat ett system för att 3-D printa hoven före ingreppet. Prototypen kan göras efter DT-skanning eller undersökning med MRI. Avsikten är att den ska verka som en guide för att hitta tumören och avlägsna den med så liten påverkan på hoven som möjligt.

Fakta

Källor:

  • A Review of Equine Sleep: Implications for Equine Welfare. L Greening et al, Frontiers in Veterinary Science 2022.
  • Three-dimensional printed surgical guides for keratoma removal in horses using computed tomography or magnetic resonance imaging-based segmentation. Adam H Biedrzycki et al, Veterinary Surgery 2022.
  • Effects of Intravenous Antimicrobial Drugs on the Equine Fecal Microbiome. R S Liepman et al, Animals 2022. 
  • Structure and Strength of Bovine and Equine Amniotic Membrane. Hannah Wells et al, Biology 2022
  • Breast biomechanics, exercise induced breast pain (mastalgia), breast support condition and its impact on riding position in female equestrians. L Cameron et al, Comparative Exercise Physiology.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden