Hästliv
12 januari 11:38
Ridsportplus

Knipövningar ger resultat

Ryttarhälsa del 3 av 3Bäckenbottenträning hjälper många med inkontinens, men det är ingen quick fix. "Du måste vara uthållig och träna i upp till ett halvår. Forskning visar att uppemot 80 procent blir bättre efter knipträning", säger Emma Regberg på Meja Kvinnohälsa.

Knipövningar ger resultat
Knipövningar kan göras på många sätt, och ger ofta effekt mot inkontinens. Illustration: Veronica Ballart Lilja

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Emma Regberg är fysioterapeut och verksamhetsansvarig på Meja Kvinnohälsa i Stockholm, en specialistenhet inriktad på fysioterapi, vård och utbildning inom kvinnors hälsa. Hon har själv en bakgrund inom ridsporten.

  – Man pratar om high impact som en riskfaktor för inkontinens, det vill säga träning som innefattar snabba och stötande moment. Löpning, bollsporter, gymnastik – och ridning. Ridning är belastande för bäckenbotten, och hoppning mer så än dressyr, säger Emma Regberg, som vill slå hål på myten om att alla ryttare skulle ha starkare bäckenbotten än andra idrottare.

  Emma Regberg
  Emma Regberg är fysioterapeut och verksamhetsansvarig på Meja Kvinnohälsa i Stockholm. Foto: Jacek Majek

  – Det finns ingen evidens för det, även om man kliniskt kan se att ryttare ofta har en välutvecklad bål och starkare magmuskler. Men myten cirkulerar fortfarande, och det kan bidra till att inkontinens är ännu mer stigmatiserande för den som rider.

  Statistiskt drabbas en tredjedel av alla kvinnor av inkontinens någon gång i livet, så det är klart att många ryttare ryms i den gruppen. Men den data som finns är spretig, konstaterar Emma Regberg.

  – I vissa studier har ridning visat en liten skyddande effekt mot inkontinens, det verkar som att ridning kan vara en gynnsam träningsform.

  Tar tid men funkar

  De patienter som kommer till Meja Kvinnohälsa har ofta provat olika inkontinensskydd men inte hittat något som fungerar. Här får de hjälp med knipövningar.

  Fakta

  Så gör du knipövningar

  Knipövningar kan göras på många sätt. Inom yoga finns en övning som kallas rotlås:

  • Sitt på golvet eller ligg på rygg. 
  • Tänk dig ett blixtlås som du mjukt drar åt bakifrån och fram, från anus fram till klitoris, och dra sedan in nedre delen av buken mot ryggraden. 
  • Låren och skinkorna ska vara avslappnade. 
  • Håll några sekunder. 
  • Repetera.
  Expandera

  – Vi har bra evidens för att bäckenbottenträning fungerar vid ansträngningsinkontinens, men det finns ingen konsensus för hur man ska lägga upp träningen. Det är olika från person till person.

  En sak ska man dock vara beredd på. Att det tar tid.

  – Som med all träning är det jobbigt för musklerna i början, de blir trötta och man kan läcka mer initialt. Då gäller det att sitta lugnt i båten och bara fortsätta – det kanske är tråkig träning för det är inga muskler som syns, men statistiken är peppande. Det kan vara stor skillnad på om man läcker mycket eller bara lite.

  – En bråkdel av våra patienter vill gå vidare och operera sig. De som söker sig hit är motiverade och vill gärna prova den här vägen först.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 21/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden