Ridsport Play, Världen
8 november 11:54

Kolla klippet: Den lilla avkastarkungen med stora meriter

Legendariska hästarHan var hälften travare och minimal sett till hindren han med lätthet tog sig an. Den lilla megastjärnan Jappeloup lämnade ingen oberörd. Här kan du se och höra hans ryttare Pierre Durand på franska berätta om deras gemensamma resa.

Kolla klippet: Den lilla avkastarkungen med stora meriter
Pierre Durand tillsammans med lilla travhästkorsningen Jappeloup till vänster och en av sina andra hästar till höger. Jappeloup var endast 158 centimeter hög, men det hindrade honom inte från att skriva in sig i ridsporthistorien som en av världens genom tiderna bästa hopphästar. Foto: Team Renault

I det här klippet pratar speakern om ”den här tokiga hästen som ensam tar sig an banan” efter att Jappeloups ryttare Pierre Durand ramlat av vid en vägran. Året var 1984 och det var under OS som Pierre Durand fick tugga gräs. Ingen trodde nog då att Jappeloup fyra år senare skulle lotsa sin ryttare till OS-guld, och att ekipaget även skulle ta VM-guld.

Efter OS-guldet ärades Jappeloup med en särskild avtackningsceremoni vid Eiffeltornet i Paris.

– Att han skulle bli hopphäst är ett äktenskap som är emot naturen. Men han är modig, kraftfull och mjuk, säger Pierre Durand i klippet.

År 1991 fick Jappeloup en hjärtattack och avled. Det blev ett inslag om saken i fransk tv, och det har gjorts en dokumentär om den lilla svarta hästen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden