Hästliv
9 april 2020 17:29

Kolla klippet: ”Ska hanteras som en stor häst”

SötchockTove Särkinen är veterinär och uppfödare av minishetlandsponnyer. I början av veckan kom lilla "Klöver" till världen. Men litenheten till trots ska även minihästar uppfostras som stora hästar, säger Tove Särkinen i det här TV4-klippet.

Kolla klippet: ”Ska hanteras som en stor häst”
Klöver med mamma Lilja of Northstar – pappa är Amigo vd Vethstede. Foto: Privat

Tidigare i veckan delade Ridsport ett Instagramklipp på nyfödda minishetlandsponnyn Klöver och uppfödaren Tove Särkinen, tillika veterinär. Kärleken till minishettisarna var omedelbar när hon först träffade några ponnyer av rasen för snart tio år sedan, men de har också varit ett sätt att ”downsiza”.

Tove Särkinen lider av en medfödd skada på ryggen som har tvingat henne att både dra ner på det kliniska arbetet som veterinär och på aveln med större hästar. Hennes stora kärlek vid sidan av minihästarna är den godkände lusitanohingsten Danúbio, som hon tog hem från Portugal som 3-åring och som nu är 12 år.
– Tyvärr kan jag inte arbeta honom i dressyr längre, det kan jag verkligen sakna. Men efter 40 minuters skrittur mår jag som en kung, det är bästa sjukgymnastiken.

Framtidsdrömmar

Nykomlingen i stallet på Tullgarns kungsgård är ett nordsvenskt sto och tanken med henne tillsammans med de andra hästarna på gården är att på sikt driva igång ett gammaldags lantbruk med vagns- och skogskörning.
– Det är en vag framtidsplan som även innefattar minishettisarna – drömmen är att använda hästarna i vardagen och jobba ihop med dem, berättar Tove Särkinen, som hoppas kunna gå tillbaka och jobba mer kliniskt igen tillsammans med avel och gårdsverksamhet.

De är verkligen superroliga! Jag trodde inte det, men de är verkligen mina kompisar.

På gården finns det totalt fyra minishettisar. Förutom en nykastrerad hingst bor där även två avelsston utöver fölet Klöver – och Tove Särkinen är väldigt förtjust i dem allihop.
– De är verkligen superroliga! Jag trodde inte det, men de är verkligen mina kompisar. Vi går på promenad tillsammans och vissa kan jag ha med mig lösa.
– Många använder dem som terapihästar och lär dem tricks för att de är så lättlärda. Det är inte riktigt min grej, men en av dem har jag lärt att lägga sig ner på kommando. Det var hur enkelt som helst.

Och nu har alltså det lurviga lilla shettisfölet Klöver även gjort debut i Nyhetsmorgon på TV4.
– Det är viktigt att hantera dem som hästar. Det är många som tänker att det här är små och gulliga djur, de behöver man inte uppfostra så mycket. Men det är viktigt att hantera dem precis som stora hästar, säger Tove Särkinen i klippet som du kan se här under.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden