Ridsport Play
5 april 2023 20:00
Ridsportplus

Kolla klippet: Världscuphästen Ciccis första internationella start

StjärnhästDe har varit ett ekipage sedan Cicci BJN var fem år gammal och Wilma Hellström var 23, natten till torsdagen svensk tid gör de debut i världscupfinalen tillsammans. Spana in klippet från Ciccis första internationella start som 7-åring här. Läs också vad uppfödaren Jonas Sohlman berättar om det vita SWB-stoet.

Kolla klippet: Världscuphästen Ciccis första internationella start
Wilma Hellström och Cicci BJN värmer upp på arenan i Omaha. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Wilma Hellström och Cicci BJN (SWB sto f-11 e CiCi Senjor Ask-Tornesch, uppf JM Sohlman HB, äg WH Sporthorses) började sin resa tillsammans när stoet var fem år gammal. De bildade direkt ett speciellt band och Wilma beskriver återkommande det enögda skimmelstoet som sin hjärtehäst.
– För mig är det som att vi är menade att vara tillsammans. Hon är min bästa vän. Om det är någonting med henne, då är det som att det är någonting med mig, har hon sagt i en intervju.

Att stoet var en riktig ”wow-hoppare” stod tidigt klart och buden var många. Wilma ville inte sälja men till slut gick det inte att stå emot. Men precis innan affären gick igenom förlorade Cicci högerögat i en olycka och blev kvar hos Wilma. Resten är historia – och i natt svensk tid gör ekipaget finaldebut i världscupen i Omaha.

Som en påminnelse om resan tillsammans, delade Wilma nyligen ett klipp från en runda med Cicci i april 2018. Det var stoets första internationella start som 7-åring. ”Fem år senare och ett öga mindre gör vi vår första världscupfinal tillsammans”, skriver Wilma i sociala medier. Se rundan här under.
– Precis efter denna rundan rullade hon sig i boxen och skadade ögat, berättar Wilma för Ridsport.

”Vi var lite djärva”

På plats för att följa Wilma och Cicci i Omaha i Omaha är även Jonas Sohlman, som tillsammans med nu bortgångna Marjut Sohlman Carlström födde upp Cicci BJN.

Imelda Marco (F2) (e Irco Marco-Facette (F.2)-Furidant) hette urstoet som tävlade upp till 1,40.
– Det var ett helt underbart sto, från en bra stostam, som vi inledde vår avel med. Inför det andra fölet betäckte vi med en ung Tornesch varför vi låg tidigt i hans avelskarriär. Resultatet blev det fina stoet Tittut BJN, Ciccis mamma som också har haft framgångar på tävlingsbanorna, berättar Jonas Sohlman på SWB:s hemsida.

Hon var oerhört självständig och sprang i väg från sin mamma.

Uppfödaren Jonas Sohlman om Cicci BJN som föl

– Därefter försökte vi betäcka Imelda Marco med CiCi Senjor Ask, men det tog sig inte. Då valde vi istället att betäcka den då treåriga Tittut BJN med CiCi Senjor Ask vilket gav oss Cicci BJN.

Jonas Sohlmans filosofi har varit att välja yngre hingstar.
– För att avelsframstegen ska gå snabbare så behöver man välja unga hingstar. När vi skulle välja hingst så var det enormt mycket Cardento-avkommor i alla unghästklasser. Hingstvalen var då många gånger koncentrerade till äldre och beprövade hingstar. Vi var lite djärva och tog en ung och ännu oprövad hingst.

– Cicci BJN var redan från början en riktig karaktär, precis som Wilma beskriver. Hon var oerhört självständig och sprang i väg från sin mamma. Hon tog god tid på sig att komma ut, vi fick hjälpa till och dra, berättar Jonas Sohlman vidare för SWB.

Wilma Hellström och Cicci BJN går ut som nummer 20 i den första finalrundan, som startar klockan 02.15 natten till torsdagen svensk tid. Sist ut som nummer 40 är Henrik von Eckermann och King Edward.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden