Ridsport åsikt
16 januari 2018 15:44

Kommentar: ”Osportslig kritik mot Peders vinst”

Kommentar"Först ut var Expressens Anna Friberg, som trots att hon haft en gratisprenumeration på Ridsport i ett halvår, fortfarande inte inser vilken prestation Peder Fredricson faktiskt står för under 2017". Det skriver Ridsports redaktionschef Lena Sellman i en kommentar till kritiken som satte fart när Peder i går vann Jerringpriset.

Kommentar: ”Osportslig kritik mot Peders vinst”
Den omdiskuterade skålen. Undrar vad Sven Jerring själv hade tyckt om debatten..? Foto: Micke Grönvall/Sveriges Radio

Precis som väntat drog kritikstormen i gång i samma sekund som 2017 års Jerringpristagare, Peder Fredricson, förkunnades.

Först ut var Expressens Anna Friberg, som trots att hon fick en gratisprenumeration på Ridsport i ett halvår efter förra årets Jerringsprisutdelning, fortfarande inte inser vilken prestation Peder Fredricson faktiskt står för under 2017. Och hon förminskar dem som gillar ridsport till ett gäng som skiter i prestationer, som bara vill rösta fram sin kandidat oavsett vad konkurrenterna åstadkommit.

”Att ridsportsfantaster gör det är heller inte konstigt, självklart vill de att deras kung – Peder Fredricson – ska vinna vartenda pris som finns.” skriver hon och fortsätter med att påstå att Ridsportförbundet och dess klubbar har fiskat röster, på vilka grunder framkommer inte. I år hade hon i alla fall ryggrad nog att gratulera Peder till vinsten, det gjorde hon inte i fjol.

Aftonbladets krönikör Simon Bank har förstått en del bakom vinsten, även om också han fastnat i att Peder vunnit på grund av popularitet, inte att de som röstat faktiskt anser att han står för den bästa prestationen på tävling.
”Jag tvivlar så klart inte på att många röstade på Peder Fredricson för att han och All In utförde en bragd, men jag är fullkomligt övertygad av att minst lika många lade sin röst för att visa att det han sysslar med, det som tiotusentals unga kvinnor och en halv miljon svenskar sysslar med tidiga morgnar och sena kvällar i alla Sveriges stall, faktiskt förtjänar att applåderas på den största av alla scener, precis som varenda hockeyspelare eller fotbollsforward. Hömoppar, hamburgerkött, sitt inte på maten, det är hästen som gör jobbet… de har hört allt. Nu får de en gång om året göra revolution och höra att Jerringpriset går till en av dem.”

I något som signeras nyhetsartikel i samma tidning intervjuas personer som redan i fjol gjorde sig kända för att vara motståndare till att Peder fick Jerringpriset. Åter igen får proffsboxaren Mikaela Laurén säga att Sarah Sjöström gjort den bästa prestationen under året och tv-kommentatorn Jacob Hård får klaga på röstförfarandet som måste ändras enligt honom.
– Jag tycker att man ska kalla det för det som det är. Ett pris till den populäraste, eller av folket mest älskade prestation – inte den bästa. Och den har han ju utan tvekan gjort.
Någon som tycker det rakt motsatta, att Peders prestation var bäst under året intervjuas inte.

Hur Jacob Hård motiverar att Peders prestation inte skulle vara den främsta framgår inte, men helt klart är att många i kritikerkören hakat upp sig på antalet medaljer.

Att det bara går att vinna en individuell mästerskapsmedalj i hoppning under ett år tycks ha gått dem helt förbi och frågan är ju om Jerringpriset ska gå till den som är bäst i den sport där man kan vinna flest medaljer under ett år? Då är och förblir ridsporten chanslös, om inte FEI inför mästerskap i hoppning över 5 hinder, 6 hinder, 7 hinder o s v. Då hade Peder kunnat plocka hem en säck medaljer, hade idrotts-Sverige varit nöjt då? Tveksamt.

DN:s krönikör Johan Esk väljer diplomatiskt nog att inte slå mot ridsportkollektivet. Ändå gör han det indirekt genom att förkunna: Jag bryr mig inte om Jerringpriset – jag ville bara se Victor vinna. Så där, då hade han talat om att Jerringpriset inte är viktigt längre, oklart om det beror på att det vanns av en ryttare i stället för en simmare. Eller jo, förresten, han konstaterar att Sarah Sjöström var överlägset störst och bäst under det svenska idrottsåret 2017, så läsaren kan väl själv dra sina slutsatser om vad han tycker om Peder som pristagare.

Men även om det övervägande bara var kritiker som släpptes loss på redaktionellt utrymme igår kväll så flödade sociala medier över av gratulationer till Peder, och inte bara från människor inom ridsportkollektivet, t ex twittrade både handbollsikonen Johan Sjöstrand och Expressens ishockeybloggare Sanny Lindström om Peders vinst. Grattis Peder Fredricson! Fantastisk idrottsman, skrev Johan och Sanny ”Helt rätt. #Peder”.”

Lena Sellman, redaktionschef på Ridsport

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden