Hästägartips
4 november 2021 10:15
Ridsportplus

Kommunen betalade hela kalaset

Miljö När underlaget i hagarna behöver åtgärdas, har ridskolor fått olika besked. För Nyby-Torshälla ridklubb stod kommunen för hela kalaset, medan Vallentuna Ridskola fick söka bidrag från Länsstyrelsen.

Kommunen betalade hela kalaset
Kriget mot leran är en evinnerlig kamp för många hästhållare. Läs tipsen om vad du ska tänka på och vad du bör undvika att lägga ut i hagen om du vill minska leran. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En miljöinspektör meddelade Nyby-Torshälla ridklubb att underlaget i hagarna måste åtgärdas. Eftersom kommunen äger marken var ridskolechefen Maria Einar rädd att det skulle dra ut på tiden.
– Men det hände! Det gick skytteltrafik med lastbilar hela dagarna, de körde bort jord och gjorde världens underarbete. De har inte bara slängt på sand, säger Maria Einar.

Åtgärderna hjälpte.
– Hagarna är fina, när många andra har gyttja till knäna så är det lite kladdigt hos oss, men inte mer än så.

Det fina med kråksången var att kommunen stod för hela kostnaden.

Fick söka Lova-bidrag

1hamilton
Magnus Hamilton

Så var inte fallet när Vallentuna Ridskola skulle göra miljöåtgärder i sina hagar. I stället fick stallet söka bidrag från länsstyrelsen, ett så kallat Lova-bidrag.

I regel står bidraget för 80 procent av kostnaderna medan anläggningen står för 20 procent.

I Vallentunas fall innebar det ett bidrag på 197 000 kronor som ska täcka bland annat dammar som fångar upp fosfor.
– Man måste göra något för miljön, alla får göra sitt, säger Magnus Hamilton, ridskolechef.

Fakta

Hur har du bekämpat leran i hagen?

Johannahstrom1
Johannah Ström

Johannah Ström

Ridskolechef på Vingåkers ryttarförening:

– Vi har fått krossade tegelpannor som vi lagt ner vid grinden och sedan grus av olika slag ovanpå. De lägger ut krossat tegel i skogen för att kunna köra maskiner, så vi tänke att varför skulle inte vi kunna ha det på våra transportsträckor. Det var för fem år sedan och det håller faktiskt bra, även om det sjunkit ner i marken.


Jessikawesterholm
Jessica Westerholm

Jessica Westerholm

Har fyra hästar på egen gård i Borås:

– Jag ville inte lägga pengar på att gräva och lägga duk, jag hade hört att det blir lerigt ändå. Jag köpte några lass grus förra sommaren och la vid grindarna och där hästarna äter. Transportören rekommenderade väggrus 018, det tål hästarnas tyngd och är dränerande för gruset är olika stort. Området är 30×30 meter stort och det är två decimeter grus. Hästarna gillar att vara där.


Susanneaberg2
Susanne Åberg

Susanne Åberg

Har tre hästar på egen gård i Karlskrona:

– Jag försökte med dränering och markarbete men det hjälpte inte. Nu har jag provat Mud Control Slabs och det funkar jättebra. De säger att man ska lägga toppdress men det har inte jag gjort. Vi plattade till marken bara, och de har faktiskt inte sjunkit ner. Det är som gångar mellan ligghallen och badkaret, och de håller för en lastare att köra på.


Evawestby
Eva Westby

Eva Westby

Bedriver hobbyavel och har sju hästar i Oslo:

– Som allt hästfolk hatar jag lera. Jag har grävt och dränerat men inget hjälper. Den enda lösningen var gummimattor med sand ovanpå. Mattorna är ganska tjocka och har hål, de är beständiga och håller bra. Det blir lera ovanpå gummimattan, men hästarna kommer inte så långt ner, det blir inte lera till kotan utan bara till hoven.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden