Avelsnyheter
28 juli 2018 17:12

Köpte sex föl på auktion – betalade inte

Nordic International SalesDen amerikanska köparen ropade in sex dressyrstammade föl vid Nordic International Sales, men någon betalning har aldrig kommit. Nu häver DWB köpen och låter fölen delta vid den danska elitfölauktionen istället.

Köpte sex föl på auktion – betalade inte
Snart är det dags för auktion. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Roland Thunholm

Den danska auktionen Nordic International Sales slog rekord tidigare under året då ett av fölen såldes för 12 miljoner kronor. Vid samma auktion ropade en amerikansk köpare in sex föl för priser mellan 110 000 och 270 000 kronor styck. Några pengar har dock aldrig kommit för hästarna.

I ett pressmeddelande från DWB berättar föreningens ordförande Caspar Cassøe om sin irritation över händelsen.
– Före auktionen hade vi telefonkontakt med köparen, och han bekräftade också sitt intresse via mail och han accepterade auktionens regler som vi hade sänt till honom före auktionen.
– Hela förloppet har fungerat som vanligt vid handel med utlandet, förutom att det inte kommer några pengar från köparen, säger Cassøe i pressmeddelandet.

DWB har haft nästan daglig kontakt med köparen i två månader, och i pressmeddelandet meddelas att köparen har uttryckt stor entusiasm för de sex fölen. Några pengar för dem har dock inte kommit, och DWB har undersökt om köparen köpt flera hästar vid andra auktioner i Europa och kommit fram till att så är fallet. Även vid dessa auktioner har pengarna kommit in väldigt sent eller inte alls.

Nu har DWB i samråd med en advokat valt att häva köpen så uppfödarna får möjlighet att sälja fölen till andra köpare. Alla sex föl är välkomna till DWB:s elitfölsauktion den 25 augusti.

Källa: DWB

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden