Världen
4 juni 09:01

Lagändring för hästaffärer i Danmark

Lång processFrån och med nästa år gäller köplagens särskilda regler för konsumentköp inte längre vid hästaffärer i Danmark. Det har den danska motsvarigheten till svenska riksdagen, Folketinget, beslutat. Många krafter arbetar för att samma lagändring ska göras i Sverige.

Lagändring för hästaffärer i Danmark
Nu blir det andra lagar som reglerar köparens rättigheter vid hästaffärer i Danmark. Foto: IStock/dusanpetkovic

Lagändringen har legat på EU:s bord ett tag, och nu har alltså danskarna tagit ett beslut som gäller i Danmark från den 1 januari 2022. Detta berättar Ridehesten.

I Danmark kommer köp av levande hästar inte längre att betraktas som konsumentköp, vilket innebär att köparens rättigheter skyddas av danska motsvarigheten till svenska Konsumentköpslagen.

– Lagändringen är ett uttryck för sunt förnuft. Intentionerna med konsumentreglerna var bra, men det passar helt enkelt inte hästen som ofta förändras efter några veckor med en ny ägare i en ny miljö. Det fungerar inte med den omvända bevisbördan och de långa reklamationsperioder, säger Jörgen Kold, Seges, som har varit en av de drivande till Ridehesten.

Ridsport har flera gånger rapporterat att lagen ifrågasätts även i Sverige. Det handlar bland annat om att hästköpare som är privatpersoner kan lämna tillbaka en häst upp till tre år efter att den har sålts. Detta då hästar jämförs med materiella ting.

Det är starka danska ridsportprofiler som ligger bakom lagändringen i Danmark, och i Sverige arbetar bland annat LRF för att motsvarande lagändring ska göras här.

Fakta

Konsumentkörplagen

Konsumentköplagen reglerar fall där en näringsidkare säljer en vara till en privatperson. Lagen är tvingande och går inte att avtala bort.
Lagen skyddar konsumenten, som bland annat har tre års garanti för tillverkningsfel. Ett fel som uppdagas inom de sex första månaderna efter köpet antas ha funnits där från början om säljaren inta kan bevisa motsatsen. Köparen har rätt till skadestånd för kostnader som uppstått som en följd av felet på varan.
Lagen har lett till att många hästföretagare drar sig för att sälja hästar till privatpersoner.

Köplagen reglerar affärer mellan två privatpersoner eller mellan två näringsidkare. Lagen är inte tvingande och parterna kan därmed avtala bort lagen.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden