Träningstips
20 september 12:36
Ridsportplus

Lär dig att handskas med osäkerheten

Hästproblem, del 6Som ryttare är det ditt ansvar att se till att en mötesskygg häst inte skadar någon. Men det finns också verktyg du kan ta till för att bygga trygghet och självförtroende hos din osäkra häst.

Lär dig att handskas med osäkerheten
Att själv inte bli spänd eller stressad är en viktig bit när du tränar den mötesskygga hästen. Beteende kräver en hel del engagemang för att tränas bort, men det går. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Är du alltid den som måste varna för att din häst kan sparka när du kommer in på framridningen? Rider du alltid längst bak i ledet när du rider ut med sällskap? Du är inte ensam. Hästar som ogillar när andra kommer för nära är inget ovanligt och enligt Nina Lilja bottnar problemet oftast i osäkerhet hos hästen.

– Den häst som är hög i rang behöver bara titta på en annan häst för att alla ska veta vem som bestämmer. Den ranglåga hästen däremot, den känner sig lättare trängd och kan känna att den behöver vända upp och sparka för att bli hörd, säger Nina Lilja.

Hon förklarar att det är väldigt vanligt att hästar som är lite osäkra känner sig trängda, framför allt när det är många hästar runt omkring.

Sparkande hästar är oftast mötesskygga

Sv-portratt-nina
Nina Lilja är B-tränare i fälttävlan och C-tränare i hopp och dressyr. Hon har ridit flera EM, NM och SM i både dressyr och fälttävlan. Hon har även visat fram hästar på Breeders och Falsterbo-finaler med placeringar i alla grenar. Foto: Natalie Lindholm

Hästar som sparkar är också oftast mötesskygga. Du ser det genom att hästen gärna vill vända ifrån när den möter en annan häst. Får den inte utrymme till det är det lätt hänt att den vänder upp och sparkar i stället.
– Hästar som sparkar mot andra kan så klart göra det för att de helt enkelt är bakskygga. Om hästen är bakskygg och något kommer upp snabbt bakom är det lätt att den blir rädd och reagerar med att sparka.

Även om det är svårt att helt och hållet bli av med problemet så finns det trots allt en hel del saker du kan göra. Först och främst handlar det om att undvika att hästen hamnar i en situation där den känner ett behov av att sparka. Försök skapa utrymme och ta ansvar.
– Vet du med dig själv att din häst tycker det är obehagligt med andra hästar så är det upp till dig att hjälpa den så gott du kan.

Att informera dina medryttare är jätteviktigt. Sätt en rosett i svansen på hästen och prata med alla på framridningen, eller på träningen, så de vet att din häst kan reagera. Då har de en chans att ta lite extra hänsyn.

Se till att vara sist i ledet

Om du rider ut i grupp, se till att du rider sist i ledet. Låt hästen få gott om utrymme och var noga med att själv inte sätta den i situationer där den kan känna sig trängd. Hästen ska känna sig bekväm i miljön som ni befinner er i.

Nina Lilja påpekar att det är ditt ansvar som ryttare att se till att din häst inte sparkar någon annan, inte andras ansvar att hålla sig undan.
– Ibland uppfattar jag att en del ryttare kommer in på framridningen, deklarerar att deras häst kan sparka och sen rider de på som vanligt och antar att alla andra ska anpassa sig. Men det är faktiskt inte alla andras ansvar att hålla sig undan, jag måste ju ge min häst så bra förutsättningar som möjligt, säger hon.

Givetvis hoppas man att de andra ryttarna visar hänsyn men Nina Lilja poängterar att det ändå inte går att rida på som vanligt.
– Det är upp till mig som ryttare på den osäkra hästen att anpassa mig.

För den som aldrig lämnar gården med sin häst är mötesskygghet knappast ett stort problem. På hemmaplan har vi oftast möjlighet att anpassa situationen efter hästen. Vill du ut och tävla med din häst måste du som ryttare dock kunna hantera problemet. Här handlar det till stor del om att hästen ska kunna lita på dig när du säger att ni klarar av något.
– Du måste utsätta hästen för andra hästar, men göra det milt och stegvis. Träna på att rida i grupp men se till att din häst aldrig blir så trängd  att det blir obehagligt och den känner att den måste sparka.

Handlar oftast om stress

Hästar sparkar sällan för att de är arga. I de allra allra flesta fall handlar beteendet om stress. Tränar du aldrig med andra blir det inte kul när du väl kommer till en framridning.
– Det här skapar också stress hos ryttaren. Det är ju inte kul om din häst vänder upp och sparkar någon annans häst illa.

Skulle olyckan vara framme är det du som är ansvarig, det går inte att skylla på att någon annan red för nära.
– Du måste ha koll på din häst och det kan vara svårt. Hästar är stora djur och ibland gör de som de vill.

Går det då att träna bort beteendet?
– Det är svårt att träna bort det helt och hållet, men du kan absolut göra det väldigt mycket bättre!

Fakta

Gör så här

_dsc5513
Behåll lugnet och informera andra Foto: Natalie Lindholm

Behåll lugnet och informera andra

Det går aldrig att hantera problemet genom att bli arg utan du måste lite ödmjukt visa hästen att ”så här kan vi göra i stället”. Tänk på hur du själv beter dig. Fokusera inte för mycket på de andra ekipagen utan var lugn och försök att inte spänna dig. Framför allt inte när ni får möte.

När du kommer in på framridningen, börja med att berätta för alla som är där att din häst kan sparka. Men kom ihåg att du säger det till de som är där just då, alla nya som kommer in har inte fått informationen.

_dsc5559
Gör inte halt – rid vidare Foto: Natalie Lindholm

Gör inte halt – rid vidare

Något som verkligen triggar en mötesskygg häst är när du gör halt och står med bromsen i. Att låta hästen stå på spåret och titta på den mötande hästen tills ekipaget ridit förbi bygger nämligen upp en enorm stress i hästen. Om du gör det här gång på gång när du får ett möte så gör du problemet större. Hästen ser den andra hästen komma och så står ni där, spända, medan den andra hästen kommer närmare och närmare. Här finns det inget annat för hästen att fokusera på än den annalkande faran.

_dsc5521
Vänd ifrån och aktivera hästen Foto: Natalie Lindholm

Vänd ifrån och aktivera hästen

Försök sätta hästen i arbete och ge den något annat än den mötande hästen att fokusera på. Du löser många problem genom att be hästen fokusera på något annat än det som känns jobbigt.

Om du märker att du kommer möta ett annat ekipage på banan, se till att hästen har möjlighet att vända ifrån en aning så den slipper ta mötet rakt på. Det gör att den känner sig tryggare. Rid till exempel en öppna och försök hålla ut lite så du får avstånd till det mötande ekipaget. Be hästen fokusera på dig och uppgiften snarare än mötet.

Tänk på!

  • Försök hålla avstånd till andra hästar så gott det går, så att din häst aldrig behöver hamna i en situation där den känner sig trängd.
  • Hästar som är mötesskygga och sparkar mot andra hästar kan även visa samma beteende ute i hagen. Där gäller det  både att hitta en bra flocksammansättning där hästen känner sig trygg och att se till så att flocken har tillräckligt med utrymme. När den ranglåga hästen har möjlighet att gå undan behöver den inte sparka för att få utrymme.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden