Sport
27 juni 2012 14:19

Läs mer om OS-ryttarna i dressyr

Patrik Kittel, Tinne Vilhelmson-Silfvén, Minna Telde och reserven Rose Mathisen åker till OS i London för att försvara de svenska färgerna i dressyr. Här kan du läsa längre intervjuer med ryttarna.

Läs mer om OS-ryttarna i dressyr
Patrik Kittel och Scandic

Patrik Kittel

– Sist var jag mer nervös innan jag äntligen fick samtalet från förbundskapten Elisabet Lundholm att jag fick åka, än jag var för själva OS, säger Patrik Kittel.
– OS i Hongkong var mitt första stora mästerskap förutom ett NM och jag hade inga förväntningar på mig. Varken från mig själv eller andra. Jag var nöjd med min prestation där och att jag fick till en bra runda.

Laget, med Patrik, Tinne Vilhelmson-Silfvén och Jan Brink, slutade fyra. Nu är situationen en helt annan. Patrik Kittel kommer med mästerskapsrutin, ett EM-brons och förväntningar på en bra prestation i bagaget.
– Det är en helt ny situation och visst sätter jag lite tryck på mig själv. Men det gäller att komma ihåg att rida, att fokusera när det verkligen gäller. Det är bara din egen prestation du kan påverka, säger Patrik.

Av samma anledning vill inte Patrik spekulera om medaljer.
– Vi ska rida så bra vi kan. Rider alla på toppen av sin förmåga är vi med och slåss om medaljerna.
Till OS kommer Patrik Kittel med Scandic, en elegant rödhårig herre. Men han har inte alltid varit så enkel att ha att göra med.
– Nej han hade varit hos flera ryttare innan han kom till mig.
Och med Patrik klickade det.

– Ägaren, holländaren Jan Greve, hojtade äntligen! och bara log när han såg oss tillsammans. Scandic och jag passade jättebra ihop.
Scandic visade sig vara lättlärd och ha piaff och passage inbyggt. Efter första ritten tillsammans har Patrik och Scandic utvecklats till ett av världens bästa dressyrekipage.
– Det ska bli kul med OS, jag ser fram emot första veckan i augusti.
Till London kommer också Patriks fru Lyndal Oatley som kvalat till OS med det australiensiska dressyrlaget.
– Att kunna göra ett OS tillsammans är naturligtvis en extra bonus.

Tinne Vilhelmson-Silfvén

Tinne Vilhelmson-Silfvén gör sig redo för sitt sjätte OS.
– Ja det är helt fantastiskt att få representera Sverige igen på ett OS, säger dressyryttaren från Upplands Väsby.
– OS har varit mitt mål under säsongen och det är jätteroligt att få möjlighet att rida i Greenwich Park.
OS är världens största tävling med deltagare från hela världen. Till ridsportgrenarna kommer ryttare från 41 olika nationer.

Att stå mellan en brottare och en basketspelare i matkön i OS-byn eller att gå med i inmarschen på invigningen är saker som gör ett OS till en alldeles egen upplevelse.
– Du måste unna dig att njuta av personliga upplevelsen av att vara på ett OS, samtidigt som du måste fokusera på din tävlingsinsats. Du får inte missa OS, men inte låta det störa din insats, säger Tinne.

En inte helt enkel kombination och att dessutom ha en hel nations ögon och förhoppningar på sig när man tävlar gör ju inte saken enklare.
– OS är speciellt och man måste ha respekt för att det inte är en vanlig tävling. Det är spännande, roligt och en alldeles unik tävling, säger Tinne.

Tinnes OS-häst Don Auriello, Anton kallad, är däremot debutant i OS-sammanhang. Anton kom till Tinne får två år sedan. Hennes tränare Louise Nathhorst hittade Anton på en tävling i Hagen och kunde inte bärga sig innan hon fick upp Tinne på läktaren för att se den specielle 8-åringen.
– Hon såg att det var något speciellt med honom redan där.
De internationella tävlingarna i Rotterdam i midsommarhelgen där Tinne och Anton vann två  Grand Prix-segrar blir sista tävlingen för Anton innan OS.
– Nu ska han ladda med skogspromenader och finslipning så vi är i bästa form till augusti.

Minna Telde

Minna Telde är klar för sitt andra OS och det är tillsammans med sin ”enögde pirat” hon reser till Greenwich Park och OS-dressyren.
– Han debuterade Grand Prix i januari i år och sedan har det bara gått uppåt för honom, berättar Minna.
Santana, som den enögde heter, förlorade sitt ena öga för tre år sedan vid en olycka i sin box hemma i stallet.
– Vi fick aldrig någon klarhet i hur det gått till. Han fick en repa på hornhinnan som inte läkte ordentligt och till sist hade vi inget annat val än att ta bort ögat, berättar Minna.

Santana klarar sig alldeles utmärkt ändå och har ett grundmurat förtroende för att hans ryttare håller utkik åt det håll han inte ser själv.
– Det har tagit tid men han är trygg och litar på mig, säger Minna.
Men vägen fram till Grand Prix och OS-biljetten har inte varit alldeles sprikrak.
– Jag och min tränare Cecilia Kristoffersen har alltid trott att vi har en liten pärla i Santana. Men när han blev frisk från ögonskadan var jag höggravid så då var det inte läge att börja hårdträna. Så det har tagit tid att komma dit vi är idag.

Och idag är Minna Telde och Santana ett elegant och samspelt ekipage. Från Grand Prix-debuten i januari har Minna matchat med Santana med internationellt tävlande, resor och träning, allt för att han ska ha så mycket erfarenhet som möjligt när resan till London börjar.
– Han älskar att visa upp sig och tycker om när det händer saker omkring honom. Dessutom är han en riktig kämpe som inte viker ner sig i första taget, menar Minna.
Något han har gemensamt med sin ryttare.

Bäst när det gäller kan man utan vidare säga om Minna.
– Jag presterar bra under press och det är en trygghet att veta att jag klarar det, säger Minna som gör sin andra OS-start.
OS-debut blev det i Aten 2004 tillsammans med Sack med ett ganska blygsamt resultat.
– Nu har jag helt andra ambitioner, säger Minna bestämt.

Rose Mathisen (reserv)

För 13 år sedan stod Rose Mathisen bakom stoet Ballerina och tog emot ett föl i sin famn.
Nu gör sig godkände hingsten Bocelli 1044, som inte längre är något föl, och Rose Mathisen sig redo för att åka till London och OS.
– Han är verkligen hästen i mitt liv. Vi känner ju varandra utan och innan, säger Rose.

Det var förra året som det tog verklig fart för Bocelli och Rose på tävlingsbanorna. Resultaten blev så bra att de kom med i EM-laget som slutade fyra. 2012 började lite tufft för Bocelli som fick göra en buköppning under vintern men nu är tillbaka i fin form.
– Hans styrka är att han rör sig med energi, har ett bra temperament och tre bra gångarter. Att han dessutom är enkel att resa med gör ju inte saken sämre, säger Rose.

Bocelli var precis utanför final i unghäst-VM både som 5- och 6-åring. Vid en av prisutdelningarna i semifinalen stod han bredvid en lovande unghäst från Holland, nämligen Scandic.
– Lite kul att vi rider i samma lag nu, säger Rose.
Rose Mathisen är inte nervös inför OS men tycker det ska bli väldigt roligt att komma till London.
– Spännande med alla de andra idrottsmännen och hela upplevelsen.

Till vardags håller Rose Mathisen till på Gränsbo stuteri där stostallet är fullt nu på sommaren. Tack vare stöd på hemmaplan kan Rose satsa på tävlandet med Bocelli.
– Det är full fart både vinter och sommar med hingstar, ston, träning och tävling. Men vi hjälps åt för att få allt att fungera.
Rose och Bocelli har gjort en lång resa tillsammans. Och nu väntar ännu ett äventyr.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden