Fälttävlan
7 maj 2022 17:45

Laura Collett fortfarande i topp – fin insats av Sofia Sjöborg

Badminton Horse TrialsLaura Collett gick ut som ledare och red i mål som ledare tillsammans med sin London 52. Guldekipaget från OS har guldläge i Badminton efter lördagens terräng. Svenska Sofia Sjöborg gjorde en fin insats med sin 17-årige "Dwight".

Laura Collett fortfarande i topp – fin insats av Sofia Sjöborg
Laura Collett och London 52 höll ställningarna (arkivbild). Foto: FEI/Christophe Tanière

Brittiska Laura Collett tog ledningen efter fredagens dressyr där hon och OS-guldhästen London 52 gick i mål med 21 straff. Efter lördagens terräng kvarstår ekipaget på samma straff och går ut med segervittring i söndagens avslutande hoppning.

Oliver Townend kom ur balans när Swallow Springs gick av ett för tidigt men lyckades kravla sig över hinder 4, där de rev flaggan. Om det inte hade varit för hästen som fångade upp världsettan hade han sannolikt ramlat av. Fadäsen godkändes dock efter protest och världsettan ligger nu tvåa på 25,7 straff inför den avslutande banhoppningen. Dessutom ligger han trea med Ballaghmor Class på 25,9 straff.

Sofia
Sofia Sjöborg och Mighty Dwight kämpade tillsammans på Badmintons tuffa bana. Foto: Pernilla Hägg

Brittiskt hela vägen

Även på fjärde och femte plats är det brittiskt inför banhoppningen. Rosalind Canter och Lordships Raffalo ligger fyra med 26 straff blankt medan Piggy March och Vanir Kamira ligger femma på 26,1 straff. Det senare ekipaget vann i Badminton sist det begav sig 2019.

Britten Tom McEwen, som också låg i toppen på 23,4 straff efter dressyren, gjorde en kanonrunda med Toledo De Kerser. Ekipaget föll dock olyckligt på hinder 24, vilket ledde till uteslutet resultat. Både ryttare och häst ska ha klarat sig oskadda.

Terrängen i klassikern bjöd som sig bör på tuffa utmaningar och det var en del fall och otäcka incidenter. Värst var dock rotationsfallet som Nicola Wilson råkade ut för med sin JL Dublin. Ryttaren låg orörlig efter fallet och fick akutvård på banan innan hon fördes till sjukhus, där läget nu ska vara stabilt.

Svenska Sofia Sjöborg var förmodligen en av den yngsta ryttarna i startfältet med sin 17-årige DHI Mighty Dwight. Ekipaget gjorde en mycket fin felfri insats på hinder, om än en lite långsam tid, och red in på plats 50 med 74,4 straff.

Söndagen i Badminton

Sista dagen i Badminton startar med veterinärbesiktning klockan 09.30 svensk tid på söndagen.

Därefter är det dags för den första delen av hoppningen med start klockan 12.30. Startlistan publiceras först efter att veterinärbesiktningen är avklarad.

Ställning efter dressyren och terrängen.

Banhoppningen kan följas via Badminton TV (betaltjänst).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden