Dressyr
14 september 2021 18:31
Ridsportplus

Linda Swande på väg till Aachen: ”Det här är det ultimata provet”

NykomlingFör första gången ska dressyrryttaren Linda Swande dra på sig den gulblåa fracken. Och arenan är inte vilken som helst – hon ska rida i Aachen. Möt den 45-åriga ryttaren som nyligen tagit sig in i utmanartruppen. 

Linda Swande på väg till Aachen: ”Det här är det ultimata provet”
Linda Swande debuterar i den svenska landslagsfracken på prestigefyllda tävlingarna i Aachen. Foto: Marlot Anna

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I vanliga fall tävlar svenska Linda Swande mest i Spanien, eftersom hon bott i Barcelona i 22 års tid. På tävling har hon blivit känd som ryttaren med de annorlunda kläderna, bland annat en frack fodrad med ormskinnsmönster och hjälmar med både ormskinn och bling.

    Pimpad hjälm

    I år blev hon uttagen till landslagets utmanartrupp, och med det kom möjligheten att tävla i Aachen.

    Image7
    Linda Swande har inte bara levererat resultat som tagit henne in i den svenska utmanartruppen. Hon har även gjort sig känd som ryttaren med mönster på kläderna. Foto: Lily Forado

    – Jag har fått en Sverige-frack som jag är jättestolt över att få bära, och då går det inte med lila ormskinnshjälm. Jag fick ta min blåa hjälm och pimpa med lite glitter, säger Linda Swande per telefon från hästbussen som just passerar Luxemburg.

    Fakta

    Fakta: Linda Swande

    Bor: Spanien

    Ålder: 45 år

    Bästa häst: Baton Rouge C (KWPN f-06 e Flemmingh-Beaujolais)

    Med på resan finns maken Jordi Domingo, dressyrryttare som är med i det spanska landslaget. Han ska tävla i den 5-stjärniga tävlingen mot bland andra svenskarna Patrik KittelMalin Wahlkamp NilssonJacob Nörby Sörensen och Antonia Ramel.

    Linda Swande ska rida i den 4-stjärniga tävlingen.

    – De jag ska tävla mot är på jättehög nivå, det är en ära att vara på samma startlista.

    Bak i hästbussen finns valacken Baton Rouge C (KWPN f-06 e Flemmingh-Beaujolais), helbror till hingsten Krack C.

    – Vi har haft honom sedan han var fyra och utbildat honom upp till Grand Prix. Min man är i teamet för Spanien och har mer erfarenhet än vad jag har. Han började och sedan tog jag över, det är bara jag som tävlar honom, även om Jordi tog över lite när jag var gravid.

    Image4
    Linda Swande är gift med Jordi Domingo, dressyrryttare som är med i det spanska landslaget. Foto: Marlot Anna

    Debuterade GP 2018

    Det har gått bra på sista tiden. År 2018 debuterade ekipaget internationell Grand Prix, och ligger stadigt runt 70 procent i Grand Prix och några procent högre i kür.

    – Vi har kommit ihop lite. Han är väldigt speciell, ja det är väl alla hästar, men han är väldigt stor och har mognat lite i gångarterna och karaktären. Jag har lugnat ner mig lite och börjat tänka mer när jag ska tävla, jag rusar inte bara runt. Saker har fallit på plats.

    Att Aachen är en så maffig tävlingsplats är inget som oroar.

    – Min häst är extremt lugn, nästan lat. När han blir lite uppschasad kan han bli fantastisk, han blir mycket bättre på stora arenor. Det här är det ultimata provet – om han skiner eller om det blir som vanligt, säger Linda Swande.

    Linda Swande
    Linda Swande har flera hästar i olika åldrar på anläggningen i Spanien. Foto: Lily Forado

    Började på ridskola

    Förutom en åttaårig son med Jordi Domingo har Linda Swande två vuxna barn från ett tidigare förhållande, varav den ena, 23-åriga Celine Milton Swande, arbetar som ryttare i Danmark.

    Men att ta ledigt från jobbet med 45 hästar på gården och 10-15 embryohästar på andra ställen är inte aktuellt under längre perioder, barn eller inte.

    – Vi lever på vår gård, vi föder upp hästar och tävlar på alla nivåer. Det är vår livsstil, det var inget annat att göra än att sitta upp en månad efter födseln.

    Att det skulle bli hästar för hela slanten var inte alls givet för Linda Swande. Hon växte upp i Vallentuna där hon på ridskolan Veda fick ponnyn Niklas som ingen ville ha. Som 15-åring fick hon egen häst.

    – Men det var mest hobby, jag hoppade lite och galopperade i skogen. Mina döttrar började tävla när de var åtta och de hade egna ponnyer. När jag var liten red jag bara runt med en för stor hjälm.

    Os 2016, Dag 6, Ridsport, Dressyr, Dressage
    Spaniens Beatriz Ferrer-Salat och Delgado på OS i Rio 2016. Linda Swande har i flera år varit elev hos den spanska dressyrdrottningen. Arkivbild: Roland Thunhom

    Elev hos OS-ryttare

    Inte förrän hon och familjen flyttat till Spanien blev det allvar med ridningen.

    – I Spanien tävlar man och satsar ofta stort. Jag var elev hos OS-ryttaren Beatriz Ferrer Salat i många år och fick träna i Tyskland. När jag träffade min man blev det vår livsstil, då var det bara ridning helt plötsligt, säger Linda Swande.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden