Fälttävlan
17 september 2018 06:00
Ridsportplus

Lindbäck om flyttade hoppningen: ”En ovan situation”

Ryttar-VMAtt ha en dag mellan terräng och avslutande banhoppning är en helt ny situation för svenska fälttävlanslaget. Här berättar Niklas Lindbäck hur svenska teamet i Tryon arbetade med hästarna under mellandagen.

Lindbäck om flyttade hoppningen: ”En ovan situation”
Niklas Lindbäck om den ovana situationen att ha en dag mellan fälttävlans terräng och hoppning. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Ingen av oss har ju någon erfarenhet av det här. Det är en ovan situation för oss alla, säger svenske lagryttaren Niklas Lindbäck.

Det handlar om mycket lösgörande arbete, jag kanske går över några bommar också. Niklas Lindbäck om arbetet med VM-hästen Focus Filiocus dagen mellan terräng och hoppning. 

Det är vädersituationen i Tryon som har gjort att arrangören har tagit beslutet att flytta fälttävlans hoppning till måndagen i stället för att ha den på söndagen, dagen efter terrängen som det brukar vara.

Fälttävlansfolket är vana att hantera en situation där deras hästar ska vara så fräscha som möjligt dagen efter en krävande terräng – och inte minst hur deras hästar känns att hoppa då. Att det nu blir en dag emellan gör det förmodligen inte enklare.
– Om man går till sig själv så är det ju ofta så att dagen efter ett ordentligt träningspass har man lite träningsvärk och så, men två dagar efteråt är träningsvärken ofta som värst, säger Niklas Lindbäck.

Har travat upp
De tre svenska hästar som är kvar i VM-tävlingen rapporteras må bra vid lunchtid, lokal tid, på söndagen. De hade då travats upp för svenska landslagsveterinären Lisa Lidbeck en gång på morgonen.

Svenskarna ägnade sedan söndagen åt att hålla sina hästar så smidiga och mjuka som möjligt.
– Jag kommer nog att ta ut min häst Focus flera gånger. Det handlar om mycket lösgörande arbete, jag kanske går över några bommar också, säger Niklas Lindbäck.
– Det handlar om att jogga, men rida i alla tre gångarter och jobba hästen både lång och låg och i lite kortare form. Alla muskler behöver jobbas igenom och aktiveras, men hur vi gör det är väldigt individuellt, alla hästar behöver olika saker, fortsätter han.

Kritik från Nya Zeeland
Nya Zeelands ryttare Jonelle Price är en av dem som inte är helt nöjd med att hoppningen har flyttats på det här sättet.
– Jag tycker det är absurt. Det här ändrar spelreglerna helt och hållet. Hela poängen med att hoppning dagen efter terrängen är att se hur hästarna är dagen efter en terräng, att de kan korta sin galopp och bli försiktiga, säger hon till brittiska tidningen Horse and Hound.

Ridsport
Niklas Lindbäck och Focus Filiocus i lördagens VM-terräng där de var felfria på hinder. Foto: Roland Thunholm

Under söndagen var det regnigt och blåsigt i Tryon och delar av tävlingsområdet låg under vatten. Enligt rapporter till Ridsport var dock stallarna torra och fina. Det också länge oklart när hoppningen skulle gå på måndagen.
– Men det är inget som bekymrar mig i iallafall. I dag fokuserar vi på den här dagen, när vi väl får veta när det är dags att hoppa så anpassar vi måndagens schema efter det, säger Niklas Lindbäck.

Ligger sjua
Sverige ligger sjua inför den avslutande banhoppningen och behöver vara sexa, alternativt vara sjua om Japan är ett av lagen före för att kvala till OS. Just nu är Japan ett av lagen som är före Sverige i resultatlistan.

Strax efter lunchtid, lokal tid, kom besked om att hoppningen är klockan 10 lokal tid, klockan 16 svensk tid, på måndag.

De svenska fälttävlanshästarna flygs till Europa på tisdag.

Läs mer om svenska hästen Box Quties skada i terrängen och se bilder på svenskarnas insatser i lördagens terräng.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 107 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-