Körning
17 augusti 2018 14:00

Linnea Kristiansen i topp på EM i körning för unga kuskar

EMLinnea Kristiansen och hennes ponny, Plassens Lucky Luke, i ledning efter en lysande dressyrkörning i EM för unga kuskar. Fyra av fem domare hade henne som etta, en domare som trea.

Linnea Kristiansen i topp på EM i körning för unga kuskar
Linnea Kristiansen mot en säker seger i dressyrmomentet i EM. Ekipaget har ett brons att försvara från EM 2016. Ponnyn heter Plassens Lucky Luke och groom är Rebecca Kristiansen. Foto: Susanne Ankermark

Linnea Kristiansen och hennes ponny, Plassens Lucky Luke har haft en lysande karriär tillsammans i flera år. Först gick han framgångsrikt med mamma Rebecca Kristiansen som för några år sedan lämnade över tömmarna och satte sig själv på groomplatsen. I det senaste Europamästerskapet för unga kuskar blev det en bronspeng. Nu har de satt ribban riktigt högt på sitt sista gemensamma stora mästerskap. Resultatet 42,56 straff, är det bästa resultatet av samtliga startande kuskar i alla klasser.

I young drivers-klassen idag startade även Marcus Clasén med sin new forestvalack Brio. Idag blev det en tiondeplats med 62,0. Men det är i maraton Marcus och Brio kan vara nästan oslagsbara.

Varierande straffpoäng

Övriga svenska kuskar i childrens- och juniorklass, körde sin dressyr på torsdagen.
Här glänste Andreas Sjöberg extra mycket när han och ponnyn La Perla slutade på 48,92 straff. Även Andreas har klar tätkänning, det är inte så mycket som skiljer i toppen. Domsluten varierade en hel del. En domare ville ha svensken som etta en annan domare satte honom som nummer 10 i det 12 ekipage starka startfältet i juniorklassen.

1. Andreas Sjöberg
Andreas Sjöberg var bäst av de svenska kuskarna när EM i sportkörning för ungdomar drog i gång i Kisber Aszar. Ponnyn heter La Perla och groom är Thomas Sjöberg. Foto: Susanne Ankermark

I den klassen startade också Sanna Manfredsson med Dorthealysts Tristan. En körning som gav 53,65 och en plats bland de tio bästa men Sanna drabbades också lite av oeniga domare. En ville ha henne som trea, andra satte henne som nummer tio. Av detta blev det en tiondeplats men det är ingen lång väg upp till topp tre varken för Sanna eller för Elise Strauss med Sir James som slutade på sextonde plats med 57,34. I juniorklassen är det totalt 24 kuskar.

2.elise Strauss
Elise Strauss kör i juniorklassen. Här under dressyrprovet, ponnyn heter Sir James. Groom är Karin Mårlind-Strauss. Foto: Susanne Ankermark

Fina resultat bland de yngsta kuskarna

Först ut under första tävlingsdagen var de allra yngsta kuskarna i childrensklassen. Sofie Strauss som bara är 12 år gammal kopplade greppet direkt med sin ponny Bazock. Sofie låg länge på en fjärdeplats med sina 56,50 men landade till slut som nummer åtta i resultatlistan.

Startade här gjorde även Natalie Hellberg med Sibelle, nummer 16 med 64,23 och Felix Strauss med Bodethals Notre Petit, i mål på 65,48 och plats nummer 18.
–  Samtliga ponnyer och kuskar skötte sig perfekt, rapporterar Susanne Ankermark, på plats i Kisber-Aszar i Ungern.

I lagtävlingen ligger Sverige just nu på en silverplats, drygt tio poäng efter ledande Tyskland. Frankrike är trea och Polen och värdnationen Ungern fyra respektive femma.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-