Dressyr
10 augusti 2022 20:04

Live från Herning: VM-küren avgjord – guldet till Charlotte Fry

VM i Herning 2022Den sista medaljstriden i dressyr i Herning är över. Efter VM-guldet i Grand Prix Special tidigare i veckan tog brittiska Charlotte Fry även hand om kürguldet efter en magisk ritt med sin otroliga Glamourdale. Cathrine Laudrup-Dufour vann samtidigt sitt andra individuella silver tillsammans med Vamos Amigos.

Live från Herning: VM-küren avgjord – guldet till Charlotte Fry
Therese Nilshagen och Dante Weltino under en av alla fina ökningar i Herning. Foto: Roland Thunholm

Storbritanniens Charlotte Fry tog hand om guldmedaljen i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale och när det var dags för VM-küren var de återigen oslagbara. Det blev ett andra VM-guld för brittiskan medan hemmafavoriten Cathrine Laudrup-Dufour och Vamos Amigos tog hem sitt andra silver. Här under hittar du liverapporteringen från klassen.

Bästa svensk blev Patrik Kittel med Touchdown som red in på sjunde plats.

Svenska ekipagens starttider

20.10 Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD
20.20 Juliette Ramel/Buriel K.H.
20.50 Patrik Kittel/Touchdown

Liverapportering

Emmelie Scholtens och Indian Rock tog lagsilver vid EM i Rotterdam 2019 och var först ut i kvällssolen på Stutteri Ask Stadium i den avslutande VM-küren i Herning. Indian Rock blev rädd för något utanför staketet och spänningarna satt kvar även innanför. Ryttaren gjorde sitt bästa för att lugna den 9-årige hingsten som sakta men säkert slappnade av. Det var hingstens tredje fria kür någonsin och resultatet landade på 74,589 procent.

0r6a0096_1
Therese Nilshagen pustade ut efter sista VM-ritten för i år. Foto: Roland Thunholm
0r6a0145
Juliette Ramel och Buriel K.H. visade upp ett fint program. Foto: Roland Thunholm

Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD kom in med en ny kür och kanske lite revanschlusta då ekipaget haft lite problem med övergångarna mellan piaff och passage tidigare under tävlingen. Den första piaffen kändes lite tveksam och skulle behövt några fler steg, detsamma gällde för nästa piaff där Dante inte riktigt svarade på ryttarens hjälper.

Ekipaget satte dock bytena i vartannat och en härlig galoppökning som belönades med fina poäng. Även bytena i varje hissades av domarna. Dante briljerade som vanligt i travökningarna och Therese klappade om sin svarta hingst och vinkade till publiken efter att ha plockat med sig en rad tior för flera fina höjdpunkter i programmet. Det svenska ekipaget toppade slutligen VM-äventyret med 83,046 procent och gick upp i ledningen.

Juliette Ramel och Buriel K.H. var näst på tur och visade tidigt en mycket fin piaffpiruett och ett program med hög svårighetsgrad. Snittprocenten höll sig strax under Nilshagens och efter en mjuk och stabil ritt, med flera nior, landade resultatet på 80,682 procent.

Spanjoren Alejandro Sánchez del Barco har ridit flera hästar på unghäst-VM men red sitt första VM tillsammans med 11-årige PRE-hingsten Quincallo de Indalo i Herning. Även han hade en ny kür att bjuda på, givetvis till spanska toner.

En fin travökning fick publiken att dra efter andan i samma stund som hingsten snubblade till och föll över i galopp. Ryttaren redde dock ut det lilla missödet galant och fortsatte sedan som om ingenting hade hänt. Den gråa lilla hingsten fortsatte med gott självförtroende och resultatet slutade på 78,386 procent.

0r6a0377
Touchdown är tänkt som Patrik Kittels OS-häst i Paris 2024. Foto: Roland Thunholm
0r6a0446
Patrik Kittel gick upp i ledningen efter sin ritt med Touchdown. Foto: Roland Thunholm

Med hemmaryttaren Carina Cassøe Krüth på väg in med Heiline’s Danciera började de rödvita flaggorna vifta intensivt, men det lugnade strax ner sig när ekipaget red in till tonerna av pianoversionen av ”The Time of My Life”. Därefter följde en hitkavalkad med 80-talslåtar alltmedan det danska lagmedaljekipaget dansade fram.

Det blev en miss i övergången mellan bytena i vartannat och bytena i varje, vilket drog ner svårighetsgraden i ett för övrigt fint program. Efter ett par piaffpiruetter avslutade Carina Cassøe Krüth med en hand till publikens taktfasta klappande. 82,143 procent blev resultatet för danskan som därmed gled in på andra plats efter Therese Nilshagen.

Herning är Patrik Kittels fjärde VM men det första för SWB-valacken Touchdown – en häst som svensken beskriver som väldigt samarbetsvillig. Küren var inget undantag utan programmet fortlöpte elegant och mycket väl avvägt. Åttorna och niorna trillade in och Kittel log som alltid sitt stora leende på vägen ut. Resultatet blev 83,679 procent med 89,571 procent för det konstnärliga.

Näst på tur var britten som red lagtävlingen med covid-19, Gareth Hughes, som sedan testat negativt. Classic Briolinca började med att dansa fram i passage till tonerna av Madonna och ”La Isla Bonita” och svårighetsgraden drog iväg uppåt. Så gjorde även snittprocenten i takt med  den harmoniska ritten. Det blev 84,043 procent och en förstaplats så långt för britten.

0r6a0602
Daniel Bachmann Andersen njöt av att vara inne på banan med sin Marshall-Bell. Foto: Roland Thunholm

Daniel Bachmann Andersen och Marshall-Bell är ett fantastiskt team tillsammans och visade det än en gång i küren. Hemmapubliken ställde sig upp medan resultatet 83,464 procent trillade in med samma konstnärliga poäng som Patrik Kittel. Prinsessan Mary syntes le på läktaren efter den danska ritten.

Amerikanska Adrienne Lyle och Salvino startade och fortsatte i stor stil återigen till publikens klappande efter piaffpiruetterna i slutet. Det glada leendet ackompanjerades av ett resultat på 83,704 procent.

Charlotte Dujardin var ”over the moon” efter första ritten i Herning med nya stjärnan Imhotep och att det är ett framtidsekipage går inte att ta miste på. Dujardins mjuka, fina ridning och Imhoteps förtroendefulla svar på hjälperna är en lisa för själen. ”Pete” som hästen kallas gjorde sin första kür i Herning och satte allt från fina byten i varje till ökningar och piruetter. Känslan mot slutet var magisk med luftig passage och piaffer som bara kan bli ännu bättre för den blott 9-årige valacken. Resultatet blev 83,132 procent.

Isabell Werth bjöd även hon på en kür med 80-talsmusik tillsammans med DSP Quantaz. Känslan var inte lika otvungen som för Charlotte Dujardin, men det kändes verkligen som att Isabell Werth ”diggade” med i Bonnie Tylers ”It’s a Heartache”. Den forna dressyrdrottningen petade också ner Dujardin ett snäpp med resultatet 83,339 procent.

Världsettan Jessica von Bredow-Werndl är inte på plats i Herning eftersom hon väntar barn vilken dag som helst. Familjefanan hölls dock högt av brodern Benjamin Werndl som gjorde ett snyggt program, dock med ett misstag i bytena i varje som han kompenserade med den så kallade ”jokerlinjen”. Med resultatet 85,893 procent sköt han iväg rakt upp i den absoluta toppen.

Därefter exploderade arenan (i det tysta) när Charlotte Fry och urläckra Glamourdale dansade in i passage och piaff om vartannat till tonerna av Queens ”Another One Bites the Dust”. Hingstens magiska ökade galopp och uttrycksfulla rörelser under Frys finkänsliga ridning fick de höga poängen och tiorna att trilla in.

Ekipaget avslutade också som de red in – till tonerna av Queen och en rockig ”God Save the Queen”-jingle. De få misstag som fanns i programmet gick upp i atomer i det helt fantastiska programmet som landade på spektakulära 90,654 procent med otroliga 96,914 procent för det konstnärliga.

Holländska Dinja van Liere och Hermes hade ingen lätt utgångspunkt efter Fry och Glamourdale, men var inte på något sätt uträknade med ett personbästa på dryga 86 procent. Några misstag i programmet höll dock snittprocenten nere en aning och slutresultatet landade på 86,900 procent, vilket så långt var en silverplats med ett ekipage kvar.

Cathrine Laudrup-Dufour och Vamos Amigos var sist ut och det gick nästan att ta på spänningen i arenan. Efter ett litet misstag i den ökade traven fanns det inte mycket att klaga på med flera tior på raken. Publiken klappade i takt med att poängen trillade in och resultatet slutade efter några nervpirrande sekunder på 89,411 procent och ett andra individuellt silver för Laudrup-Dufour och Danmark.

Resultatlista

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden