Ridsport åsikt
31 oktober 2016 13:09

Louise Lindström: Ett hattförbud vore på tiden

Ridsports gästkrönikör och bloggare Louise "Loi" Lindström ryter till om de svenska hattreglerna. "Det är sorgligt att vi i Sverige har regler som sänder ut signalen att hjälmen är något man kan ta av sig när man uppnått en viss nivå av ridskicklighet" skriver hon i sin senaste krönika.

Louise Lindström: Ett hattförbud vore på tiden
Louise Lindström tycker till om hattarna. Foto: Lottapictures (stor bild), Roland Thunholm (mindre bild).

”Snart träder nya bestämmelser för godkända ridhjälmar i kraft. Men det finns en paradox i det hela. Vissa ryttare behöver inte använda hjälm över huvud taget, trots att de deltar i tävlingar inom förbundets verksamhet.

Varför får man fortfarande välja att rida utan hjälm i de högre dressyrklasserna? Man får inte välja om man har hjälm på hopptävling, man får inte välja om man har säkerhetsväst vid terrängritt och man får inte välja om man får en hjärnskakning eller en hjärnblödning den dagen olyckan är framme.

Vid årsskiftet är det fem år sedan Kanada införde hjälmkrav på samtliga nivåer. Flera länder har följt efter, senast i raden var Australien. Under OS i Rio tog det engelska dressyrlaget chansen att göra ett statement genom att iförda hjälmar rida hem en hel hög medaljer.

Det är sorgligt att vi i Sverige har regler som sänder ut signalen att hjälmen är något man kan ta av sig när man uppnått en viss nivå av ridskicklighet. Vi vet ju att det inte är sanningen. De senaste åren har flera olympiska dressyrryttare på tävling råkat ut för olyckor där hjälmarna gjort enorm skillnad för skadornas omfattning. Behöver vi verkligen vänta på att marginalerna är på fel sida innan hjälmen blir obligatorisk? Eller kan vi bara enas om att ridning är en riskabel sport som kräver adekvat säkerhetsutrustning?

Det som kan sägas om nivå på ridskicklighet är däremot att de som tävlar i klasser där hatt i dag är tillåtet, får anses vara förebilder för barn och unga inom sporten. Vare sig de vill det eller inte. En roll jag tycker att man har skyldighet att ta på allvar och föregå med gott exempel. Då fungerar inte ”Det är mitt huvud, jag bestämmer själv”.

I andra sporter blir man glad när det uppfinns fler och modernare säkerhetslösningar. Inom dressyrsporten hör vi fortfarande att ”det är fult” med hjälm, och man blir irriterad över att traditionen bryts. Fälttävlansryttarna tackar och tar emot när bättre säkerhetsvästar kommer ut på marknaden. Inte gnäller de över att hoppning över fasta hinder traditionellt gjordes i röd ridjacka och gubbkeps?
Ett hjälmkrav på svenska dressyrtävlingar vore varken revolutionerande eller kontroversiellt. Det vore bara på tiden.”

Louise ”Loi” Lindström

Ridsports bloggare och gästkrönikör Loi är beridare och unghästutbildare, examinerad från Flyinge, med meriter i svår klass och 1,20-hoppning. Loi Arbetar nu som tävlingsryttare och beridare på Yeguada Mile utanför Alicante i Spanien.

Krönikan publicerades i Ridsport 21, oktober 2016.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden