Hoppning
13 juni 2019 18:28

Lövstaseger i Lövstaklassen

Lövsta Future ChallengeDubbelt belgiskt i topp, svenskt på pallen och succé för Lövstas egna hästar blev det vid U25-hoppningen på Stockholms Stadion.

Lövstaseger i Lövstaklassen
Alexandra Mörner och . Emelie Broman Tegelberg gratulerar Rachel Steffen efter segern med Uncanto di Villagana. Foto: Roland Thunholm

När regnet fått skjunka undan och banan harvats kunde programmet fortsätta vid Stockholm Horse Week på Stadion. Två timmar försenat startade Lövsta Future Challenge International U25 Jumping, en fristående internationell klass med 19 startande ekipage från Sverige, Belgien, Italien, Nederländerna, Norge, Egypten, Storbritannien, Frankrike och Irland.

Hindren låg på 1,45 och klassen reds över två faser. Nio ekipage var felfria i båda faserna, och de båda belgiska ryttarna var riktigt på hugget och levererade de snabbaste ritterna. Segern gick till 25-åriga Rachel Steffen på svenskägda Uncanto di Villagana (SI-U hingst f-05 e Canturo-Acord II, uppf illagana Agricola Di Zorzan A), som med 32,72 sekunder bärgade förstaplatsen före Leonie PeetersBelanda.

190613_shw-rolandthunholm_rachelsteffen
Rachel Steffen vann med Uncanto di Villagana. Foto: Roland Thunholm

Sverige hade två ryttare med i klassen. Stella Röhlcke kom trea med Delina efter felfria ritter i båda faserna, medans Sissela Smith drog på sig ett tidsfel i andra fasen och kom på tionde plats med Cartier CC.

Större efterfrågan på kontinenten

Både segerhingsten Uncanto di Villagana och tredjeplacerade Delina ägs av Lövsta Stuteri. Uncanto di Villagana godkändes vid bruksprovet 2014 och har närmare 40 avkommor efter sig hos SWB. I Sverige tävlades han upp till 1,50 med Jens Fredricson, men sedan två år tillbaka är Uncanto hos Rachel Steffen i Belgien.
– Där fanns mera klasser och mera möjligheter att tävla där, och det kändes som intresset var större där med flera kunder som frågade efter honom, så valde vi att göra den satsningen, berättar Malin Cohlin, stationschef på Lövsta Seminstation.
– Han passar så väldigt bra ihop med Rachel så det har varit ett lyckat samarbete, så därför har han blivit kvar. Hon har en långsiktig satsning på honom och han är hennes förstahäst.

Rachel och Uncanto har startat upp till 1,50 och levererat många fina resultat ute i Europa.
– Jag ser inga beränsningar för hur bra de kan bli, han är en fantastisk häst och hon är en supertalang, så det är jätteroligt.

Img_5689
Rachel Steffen under prisutdelningen med Uncanto di Villagana. Foto: Jenny Schwieler Staaf
190613_shw-rolandthunholm_rachelsteffen2
Stor glädje för Rachel Steffen och Uncanto di Villagana. Foto: Roland Thunholm

Att Uncanto inte finns tillgänglig för den svenska aveln på samma sätt som tidigare är tråkigt tycker Malin, men hon berättar att han finns att använda på fryst både här i Sverige och på stationerna i Belgien.
– Vi har sett flera föl och flera avkommor efter honom som ser jättefina ut, väldigt spänstiga och väldigt vackra har det varit. Det känns roligt att de börjar komma upp lite i ålder nu så man får se dem.

190613_shw_jennyschwielerstaaf_stellarohlckeimg_5714
Stella Röhlcke Foto: Jenny Schwieler Staaf

Nöjd med tredje plats

Tredjeplacerade Stella Röhlcke var nöjd med sin tredje plats i klassen.
– Det är precis lagom, man går alltid in för att prestera men jag kände att jag red en bra avvägd runda och hon hoppade jättebra och hon känns super, summerar Stella.
– Vi har ändå två stora klasser till den här helgen, och det känns bra att göra en bra första start.

Stella är baserad hos Eric van der Vleuten i Nederländerna, och har fem hästar som hon tävlar flitigt ute i Europa. Hon har tävlat vid Global Champions-tävlingar i Valkensvaard tidigare.
– Men då bara i de tvåstjärniga kringklasserna, inte alls på samma sätt som en sådan här internationell tävling.

190613_shw-rolandthunholm_stellarohlcke
Stella Röhlcke kom trea med Delina. Arkivbild: Roland Thunholm

Att arrangemangen kommit till Sverige tycker Stella är stort för hemmanationen.
– Vi är ett sådant starkt land inom ridsporten så det är kul att vi kan ordna något så här stort och globalt arrangemang.
– Många internationella ryttare tycker om att komma till Sverige, och just det här är en av de största tävlingrna vi har inom ridsporten och det är så kul att det är här.

Stella är själv från Stockholm, och hon blir i det närmaste lyrisk när hon ska beskriva hur det kändes att rida in på den anrika, olympiska arenan.
– Det är verkligen hemmaplan och det är så häftigt att få rida här, och att de anrodnar en klass för yngre ryttare så vi också får chansen att rida här, det är helt fantastiskt.

190613_shw-rolandthunholm_stellarohlcke2
En fantastisk känsla att rida på Stadion, tyckte Stella Röhlcke. Foto: Roland Thunholm

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden