Fälttävlan
27 november 2022 20:50
Ridsportplus

Ludwig Svennerstål: ”Jag kommer inte rida professionellt igen”

KarriärbyteHan har ridit tre OS i rad och ingått i svenska medaljlag vid tre EM sedan 2013. Men nu har Ludwig Svennerstål lagt fälttävlansutrustningen på hyllan och flyttat från England till Sverige.

Ludwig Svennerstål: ”Jag kommer inte rida professionellt igen”
Ludwig Svennerstål. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Han har hunnit bli 32 år och skaffat sig massor av internationell mästerskapsrutin sedan Ridsport gjorde den första stora intervjun med honom inför London-OS 2012. Då hade han redan bott i England en tid – och sedan dess har han varit kvar i det stora fälttävlanslandet och drivit eget fälttävlansstall.

  Man måste ha stark drivkraft för att hålla sig på topp och det hade inte jag längre. Ludwig Svennerstål.

  Nu är Ludwig Svennerstål tillbaka i Sverige och Stockholm. Hästarna är sålda. Lastbilen är såld. Livet på en engelsk gård är utbytt mot en tillvaro i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

  – Jag hade ett fantastiskt liv i England, men jag kände att jag behövde en förändring. Man måste ha stark drivkraft för att hålla sig på topp och det hade inte jag längre, säger Ludwig Svennerstål när Ridsport träffar honom i Friends Arena.

  Han är där med sin familj, och kommer lite sent till intervjun – shettisgaloppen skulle följas med en yngre släkting först.
  – Jag älskar Stockholm, det är hur kul som helst att ha flyttat tillbaka och jag har många gamla kompisar här.

  Arbetet på hästryggen är nu bytt mot studier på Handelshögskolan där han börjat läsa på ett treårigt kandidatprogram i business economics.
  – Jag har alltid velat plugga och det var planen från början, men sedan tyckte jag det var roligt att rida och så blev det så, säger han.
  – Men visst är det en omställning att bli student.

  Siktade på att vinna OS

  Ludwig Svennerstål drev ett handelsstall och sålde många mästerskapshästar genom åren.
  – Men min motivation låg hela tiden i att vinna OS och jag skapade en business för att kunna göra det. Men de hästarna som jag hade kunnat vinna OS på sålde jag, som Paramount Importance.

  – Fälttävlan är svårt att göra kommersiellt. Jag älskar hästar och jag älskar att rida. Men när jag kände att jag började tappa motivationen var det dags att sluta.

  Nya livet

  Det nya livet i Stockholm innebär att han inte har en handfull anställda och ett helt gäng hästar att ta ansvar för. Hans fästmö har nyligen flyttat till honom i Stockholm och till våren kommer hennes häst till Sverige också.
  – Jag har en del av min ridutrustning kvar, men nu rider jag inte alls. Jag kommer säkert att rida igen men jag kommer inte rida professionellt igen.

  Ridsports samlade rapportering om Ludwig Svennerstål

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden