Fälttävlan
1 september 2019 17:34
Ridsportplus

EM-medaljörerna blickar fram mot Tokyo

EM i fälttävlan"OS är den tävling jag verkligen vinna och ha medalj från. Att vi kvalade dit är större än att vi tog medalj." Det säger svenska EM-bronsmedaljören Ludwig Svennerstål. Nu blickar han och hans lagkamrater fram mot Tokyo 2020.

EM-medaljörerna blickar fram mot Tokyo
Det svenska laget som tog brons på EM och fixade ett OS-kval. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ludwig Svennerstål har sitt EM-brons runt halsen. Det är tredje lagmedaljen han tar på ett EM för Sverige. 2013 blev det lagsilver tillsammans med Shamwari 4 i Malmö, 2017 ett nytt lagsilver tillsammans med Paramount Importance i polska Strzegom och på söndagen ett lagbrons tillsammans med El Kazir SP.

Vi har arbetat extremt hårt för att uppnå ett OS-kval. Ludwig Svennerstål.

Men 29-åringen är bestämd. Att Sverige kvalat ett lag i fälttävlan till OS i Tokyo betyder mer än medaljen.
– För mig är OS är den tävling jag verkligen vinna och ha medalj från, säger han.

Vägen till det avklarade OS-kvalet i tyska Luhmühlen började lite skakigt med en åttonde plats efter dressyren.

Starten en besvikelse

– Starten var en besvikelse för oss. Sedan har vi arbetat oss upp. Vi är så glada att det gick som det gick, säger Ludwig Svennerstål som har ridit OS både 2012 och 2016.
– Vi har arbetat extremt hårt för att uppnå ett OS-kval.

Han är väl beriden och har flera hästar som kan bli aktuella till Tokyo. Den nyblivne EM-medaljören El Kazir är en av dem.

– I hoppningen är han försiktig och enkel att rida. I dag gjorde han jobbet enkelt för mig, säger Ludwig Svennerstål som var felfri i den avslutande hoppningen.
– Han har hög kapacitet i dressyren också. Det är en komplett häst. Men nästa år är ett annat år och jag har flera hästar som fajtas om platserna, säger han.

Den Englandsbaserade ryttaren har för närvarande bland annat VM-hästen Stinger och Balham Mist på mästerskapsnivå utöver El Kazir.

En häst för Lindbäck

För EM-medaljören Niklas Lindbäck – som har varit med och tagit lagmedaljer på EM tillsammans med Ludwig Svennerstål även 2013 och 2017 – är situationen en annan. Han har bara Focus Filiocus som tänkbar OS-häst.
– Jag är väldigt sugen på att åka till Tokyo. Det är ju därför vi är här, säger han.
–  Jag har en fantastiskt fin häst men vi har mycket som vi behöver förbättra. Det blir en lång vinter med att slipa på dressyren. Men samtidigt finns det mycket bra att ta med oss hem härifrån. Vi har bra koll på terrängen och kan lösa uppgifterna där, säger han.

Louise Romeike stannade precis som Ludwig Svennerstål på sitt dressyrstraff detta EM som hon gjorde tillsammans med Waikiki. Ekipaget har imponerat både i terräng och hoppning i Luhmühlen och ingick också i det svenska VM-laget förra året.

– Vi har fått mer rutin tillsammans. Jag har också rest och tävlat mer i år än tidigare och det hjälper ju också till, säger Louise Romeike som en förklaring till sin prestation detta EM.
– Nu behöver jag verkligen jobba med att förbättra dressyren. Det handlar om att planera. Hon måste ligga stadigt på över 70 procent och det kan hon.

Förutom Waikiki har Louise Romeike en tänkbar OS-häst i Wielochs Utah’s Sun som ingick i svenska EM-silverlaget 2017 samt genomförde femstjärniga klassikern Badminton tidigare i år.
– Men det känns fantastiskt att vi har säkrat OS-platsen.

I det svenska bronslaget ingick Louise Romeike/Waikiki, Niklas Lindbäck/Focus Filiocus, Ludwig Svennerstål/El Kazir och Malin Josefsson/Golden Midnight.

OS i Tokyo går 24 juli till 9 augusti 2020.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden