Sverige
27 april 2023 11:09
Ridsportplus

Magra hästar omhändertogs

IngripandeEn ägare i Värmland har fått sina två hästar omhändertagna, då hon inte sett till att hästarna fått mat - de har helt saknat grovfoder under tre veckors tid.

Magra hästar omhändertogs
Hästarna fick inget foder, utan fick klara sig på fjolårsgräs som stack upp i snön. Bilden har inget samband med artikeln. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Länsstyrelsen i Värmland besökte den aktuella gården i mitten av april, efter att de fått in anmälningar på hästhållningen. Vid djurskyddskontrollen upptäcktes två hästar som gick lösa på gården, och på plats fanns även ett utländskt par som hjälpte till med hästarna.

  Enligt uppgifter stod paret för skötseln av hästarna, men ägaren var ansvarig för att se till så att det fanns foder och strömedel. Djurskyddskontrollanterna kunde konstatera att de båda hästarna var under normalhull, den ena mycket under normalhull. ”Revbenen syntes och kändes tydligt på båda hästarna, och den ena hästen hade en utstickande ryggrad, var insjunken i flankerna och hade konkav hals”, står det i rapporten.

  Det fanns inget grovfoder till hästarna, som de senaste veckorna endast fått lite kraftfoder och i övrigt fått äta gammalt fjolårsgräs som kommit upp under snön. Paret berättade att de sökt ägaren under flera veckor och informerat om att höet höll på att ta slut. Den 21 mars meddelade de ägaren att höet nu var helt slut och att hästarna börjat rymma från hagen för att de var hungriga.

  Omedelbart omhändertagande

  Ägaren ska då ha svarat att hon skulle ordna foder, men inget hö levererades. Därefter har paret inte kunnat nå ägaren, och när länsstyrelsen kontaktade kvinnan vid besöket den 12 april svarade hon inte. När kontrollanten skickade ett meddelande om att de skulle omhänderta hästarna omedelbart ringde ägaren tillbaka, och motsatte sig beslutet.

  Kvinnan uppgav att hon mått dåligt de senaste veckorna och att det varit anledningen till att hon inte varit hos hästarna. Hon meddelade även att hon hade för avsikt att komma upp med grovfoder till hästarna samma dag.

  I sitt beslut skriver länsstyrelsen att hästarna varit utan grovfoder under tre veckors tid – från den 21 mars till den 12 april. Trots att kvinnan blivit informerad om foderbristen har hon inte sett till så att hästarna fått mat, något som länsstyrelsen ser mycket allvarligt på. De bedömer därför att hästarna varit utsatta för lidande, vilket motiverade att det ur djurskyddssynpunkt var nödvändigt att omhänderta hästarna.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden