Träningstips
3 november 19:00
Ridsportplus

Clinic med Malin Baryard Johnsson: ”Allt handlar om att göra sig förstådd”

Jönköping Horse Show"Jag hoppar sällan högt hemma, utan gillar att hoppa låga hinder. Jag försöker göra allt så enkelt som möjligt, men samtidigt så noggrant som det går." Det sade Malin Baryard Johnsson i samband med sin clinic vid Jönköping Horse Show, där hon både delade med sig av konkreta tips i ridningen och såg tillbaka på minnen från livet med hästarna.

Clinic med Malin Baryard Johnsson: ”Allt handlar om att göra sig förstådd”
Malin Baryard Johnsson och Ching Shih. Foto: Linnea Lindahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På söndagen var det dags för Malin Baryard Johnsson att hålla i en clinic – något som ryttaren gör väldigt sällan. Inför fullsatta läktare fick publiken en genomgång av Malins otaliga framgångar, samtidigt som mästerskapsryttaren delade med sig av tips och övningar från hästryggen.

    På en storbildsskärm visades bilder av hennes främsta hästar genom karriären. Allt ifrån ridskoleponnyn Puff till mästerskapshästar som Cormint, Butterfly Flip ”Flippan” och Indiana. Genom sin långa karriär med flera hästar i landslaget sedan tidig ålder, har Malin blivit en ryttare som flera generationer har följt.

    ”Jag är en kontrollmänniska”

    – Jag började som andreskötare på ridskolan i Söderköping. Där fick man börja med att kratsa hovar och borsta lera från hästarna. Stallet var min fritidsgård och jag älskade det från dag ett, säger Malin Baryard Johnsson.

    Puff var ridskoleponnyn som fick henne att komma över sin ridrädsla.

    – Jag är en kontrollmänniska och var en väldigt rädd ryttare från början. Jag hade turen att jag fick börja på ridskola där jag fick utvecklas i min egen takt. Tillslut blev jag orädd, om än lite eftertänksam. Det är mycket tack vare Puff som jag står här idag, säger Malin.

    Under clinicen red mästerskapsryttaren två hästar. Den första var det åttaåriga stoet Ching Shih, som till en början reagerade lite på atmosfären i arenan och spände sig.

    – Då travar jag bara runt och gör precis som jag brukar. Jag måste ge henne en trygghet att det är ok att vara här inne. Jag gör ingen stor grej av det och då börjar hon slappna av. Det gäller att lära känna varje häst som en individ, säger hon.

    5
    Malin Baryard Johnsson och Ching Shih. Foto: Linnea Lindahl
    1
    Malin Baryard Johnsson höll i en clinic i Jönköping. Foto: Linnea Lindahl

    Ryttaren måste förklara

    Något som varit genomgående under Malins karriär är vikten av en bra tränare och att ha människor i ens närhet som för en framåt.

    – Med rätt personer som lotsar en framåt blir det oftast bra och det är från tränare i unga år som jag fått med mig mycket av grunderna.

    En av de viktigaste sakerna som Malin tagit med sig till alla hästar är att få hästen att förstå vad ryttaren menar.

    – Allt handlar om att göra sig förstådd. Om en häst inte förstår så är det för att ryttaren inte har förklarat på rätt sätt. Det har alltid varit viktigt för mig att kommunicera med hästen på bästa sätt. Alla hästar är olika och man måste anpassa sig till varje individ, även om ridningen kanske ser likadan ut.

    ”Ingen häst blir bättre om du blir irriterad”

    Malin lägger stor vikt vid att få hästen att bli liksidig.

    – Jag rider aldrig på spåret när jag rider hemma i ridhuset eller paddocken, för att jag vill få hästen på yttertygeln. Jag vill ha lika mycket stöd på bettet och i båda tyglarna. Med en häst som är stark och hänger på bettet är det lätt hänt att många börjar dra tillbaka. Men ju mer du drar, desto starkare blir din häst. Släpp istället lite och lätta på handen så slutar de oftast.

    Kommunikation är A och O, menar hon.

    – I ridningen så vill vi kunna rida i alla hastigheter och vi vill att hästen ska vara bekväm i alla hastigheter. Ska jag kunna hoppa de största GP-klasserna med en häst så måste vår kommunikation vara perfekt och hästen måste vara tillräckligt stark och tränad för uppgiften.

    Det gäller också att ryttaren kan kontrollera sina egna känslor.

    – Ingen häst blir bättre om du blir irriterad på den. Hästen är min viktigaste kollega. Vi måste vilja göra uppgiften ihop.

    15
    Under clinicens gång berättade flera personer om anekdoter från Malins liv. Bland annat förbundskapten Henrik Ankarcrona. ”Malin har en härlig nördighet och det ligger många timmar och tankar bakom för att komma dit hon är idag. Hon är en otrolig inspiration. Med hennes intresse, nyfikenhet och långsiktigt arbete når man väldigt långt”; sade förbundskaptenen. Foto: Linnea Lindahl
    6
    Malin Baryard Johnsson och Ching Shih. Foto: Linnea Lindahl

    Låga hinder tränar perfektion

    – Jag hoppar väldigt sällan högt hemma, utan gillar att hoppa låga hinder. Jag försöker göra allt så enkelt som möjligt, men samtidigt så noggrant som det går. Om jag kan rida på låga hinder på ett perfekt sätt kan jag också hoppa högre hinder på ett perfekt sätt.

    Hon visar bland annat en övning med tre hinder på rad efter varandra med 17 meter mellan varje hinder. Här varierar hon antalet galoppsprång och är samtidigt noggrann med takt och tempo.

    – Redan innan det första hindret har jag fokus på vad som ska hända efter det hindret, så att jag kan förbereda hästen. Eftersom hindren är låga kan jag fokusera på att få hästen helt med mig. Små hinder är bra för det ger ryttaren möjlighet att träna på så mycket. Vi får chansen att fokusera på att genomföra uppgiften perfekt. Det är det jobbet som sedan gör att man kan stå upp i lätt sits i full galopp och samtidigt ha full kontroll.

    Tävling en liten del av hästlivet

    Många ser kanske Malin när hon susar fram på tävlingsbanan i lätt sits i full galopp. Men det är bara en liten del av livet med häst, menar hon. Den största delen handlar om noggrannhet med detaljer i vardagen.

    – Tänk på att alla andra inte ser det stora jobbet som du lägger ned hemma, när du sitter där själv och är noggrann. Om du ser till att hästen har framåtbjudning och ett jämnt stöd på bettet, då har du kommit ganska långt redan där.

    Att rida fort handlar inte bara om att gasa.

    – Jag vill hålla exakt samma galopp hela tiden och använder mig istället främst av ridvägen när jag rider omhoppning. I största möjliga mån vill jag aldrig ändra rytmen, utan vill behålla samma takt hela tiden. Så sätt först upp en rytm och utnyttja sedan vägen och planera för att göra uppgiften så bra som möjligt.

    10
    Malin Baryard Johnsson gillar att hoppa låga hinder. Då kan man träna på detaljer, menar hon. Foto: Linnea Lindahl
    11
    Malin Baryard Johnsson vill ha en liksidig häst. Foto: Linnea Lindahl
    13
    Malin Baryard Johnsson håller sällan i clinics eller träningar, men verkade trivas med uppgiften att lära ut i samband med Jönköping Horse Show. Foto: Linnea Lindahl

    Framhoppning är uppvärmning

    Att hoppa sin maxhöjd på framhoppningar inför tävling är ingenting som Malin rekommenderar.

    – En uppvärmning handlar bara om just det – att värma upp och få en bra känsla. Jag höjer inte upp hindren och riskerar att få en spänd häst precis innan vi ska in på banan. Hästen ska vara uppvärmd och avspänd. Själv ska jag vara fokuserad.

    Håll hästen frisk

    Flera av Malins hästar har haft långa karriärer och gått i pension för att de blivit gamla, inte för att de fått skador. Frågan är hur man gör för att hålla tävlingshästen frisk och fräsch så länge som möjligt.

    – Vi är duktiga på omväxlande träning. Hästarna rids ut och går i hage. Jag hoppar sällan högt utöver tävlingarna och jag är noga med att känna av om något skulle vara annorlunda. Om något inte känns hundra procent så vill jag att det kollas innan man fortsätter framåt. Titta på hästen och känn igenom den varje dag.

    Vad vill du skicka med till yngre ryttare?

    – Kom ihåg att ha roligt, för hästar och ridning är det bästa som finns. Ställ krav efter förmåga, ha inte bråttom och ha tålamod på vägen, säger Malin.

    16
    Malin Baryard Johnsson och Diamantino. Foto: Linnea Lindahl
    18
    Malin Baryard Johnsson och Diamantino. Foto: Linnea Lindahl
    17
    Malin Baryard Johnsson och Diamantino. Foto: Linnea Lindahl
    19
    Malin Baryard Johnsson och Diamantino. Foto: Linnea Lindahl

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Godbitar från Jönköping Horse Show (19)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym