Krönika
29 oktober 2018 06:00

Maria Gretzer: ”Märkligt att man dissar något innan man ens sett resultatet”

KrönikaRidsports gästkrönikör Maria Gretzer konstaterar att testryttare på Breeders har varit omdiskuterat. "Det har varit väldigt delade meningar om detta, speciellt vad gäller hoppningen – mycket förvånande enligt mig", skriver hon och hoppas på en fortsättning av årets finalform.

Maria Gretzer: ”Märkligt att man dissar något innan man ens sett resultatet”
Maria Gretzer. Foto: Roland Thunholm

Breedersveckan har precis passerat. Jag imponeras av hur aveln går framåt
i både dressyr och hoppning. Tycker även att det är spännande och utvecklande att Breeders sätter sin egen prägel på tävlingen med sitt format med testryttare både i dressyren och hoppningen. Det har varit väldigt delade meningar om detta, speciellt vad gäller hoppningen – mycket förvånande enligt mig. Här är min syn på saken.

Först och främst tycker jag att det är märkligt att man ”dissar” något innan man ens sett resultatet. Konstruktiv kritik blir mer seriös när man har sett hur det hela har förlöpt. Självklart finns det sedan alltid detaljer att förbättra, så är det med allt.

Jag tycker att det är helt fantastiskt att vårt lilla land lyckats få hit två världsstjärnor som Charlotte Dujardin och Jeroen Dubbeldam under samma helg. Helt unikt.

Charlottes kunskap känner alla till, men jag vill här poängtera Jeroens fantastiska erfarenhet och skicklighet; att han vunnit samtliga stora mästerskap vet nog de flesta, men efter Jeroens många, många år i utbildningsstall har han nog ridit fler typer av högklassiga hästar än de flesta. Han är otroligt ödmjuk och har en fantastisk känsla för att snabbt anpassa sig till hästarna.

Dessutom hoppas jag att alla lade märke till hans förmåga att uttrycka sig positivt om hästarna och ändå förmedla vad han tyckte på ett mycket bra sätt. Jag tycker att vi alla har något att lära när man såg honom ta sig an unghästarna i finalen. Jag hoppas verkligen på en fortsättning av denna finalform.

Det utvecklar vår avel åt rätt håll. Det är väl meningen att Breeders och Swede Horse ska försöka påverka i rätt riktning?

Vill man tävla sina unghästar i vanlig tävlingform finns det gott om sådana tävlingar nu, många unghästmeeting på olika platser under året, där man ibland även får rida 5-åringarna mot klockan i finalen. De hästar som har gått i topp under årets final på Breeders tror jag säkert att vi får se i större sammanhang om några år (förutsatt bra matchning och att de får vara sunda).

Jeroen Dubbeldam har redan hört av sig till Swede Horse och hälsar att han var mycket imponerad av våra unghästar och hoppades också att vi var nöjda med hans insats. Jeroen poängterade att han skulle vilja se detta upplägg även i andra avelsförbund.
Själv drömmer jag redan nu om att få se någon av mina fina 3-åringar med Jeroen i sadeln i en final om två år.

Denna text var publicerad i pappersupplagan av Ridsport, nr 20/2018, första gången. Det är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden