Dressyr
27 februari 2020 13:27
Ridsportplus

”Mazy har levt lite rövare men känns fin att rida”

DressyräventyrJohanna Due-Boje är just nu på plats i Doha för att rida Grand Prix med Mazy Klövenhöj. Hon har tävlat utomlands förut, men det här är något helt nytt. Se filmklippet där hon berättar om den nya erfarenheten och visar runt i stallarna och den luftkonditionerade arenan.

”Mazy har levt lite rövare men känns fin att rida”
Fredag morgon är det dags för veterinärbesiktning i Doha. Foto: Johanna Due-Boje/Screenshot

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Johanna Due-Boje har varit ute och luftat Mazy Klövenhöj flera gånger sedan de båda landade i Doha sent i måndags natt. Lite nervös var hon inför resan, men allt har gått bra.
– Mazy är en ganska cool häst över lag och ”so far, so good”. Hon är pigg och känns fin att rida, berättar Johanna Due-Boje.

Om man kikar in på Johannas Instagram ser man att Mazy Klövenhöj använder skritturen på galoppbanan, som löper runt anläggningen, för att göra piaff och passage. Det finns även en gummibelagd gång, men efter lite konster ville Johanna låta Mazy släppa ut lite energi med mindre folk och hästar i närheten.
– Hon levde verkligen rövare på vägen tillbaka till stallet dagen innan och på Instagram syns inte det som hon gjorde före och efter. Därför tänkte jag att det var bäst att hålla sig undan, säger Johanna.

– Hon är världens snällaste häst och jag är aldrig orolig över att ramla av, men hon har mycket energi. När hon gör som hon gör känns det mest som att hon leker lite, och hon har alltid hjärnan med sig.

Möjlighet att skapa rutin

Johanna Due-Boje har tävlat i Italien tidigare, men Doha är något helt annat, menar hon. Det är en superb anläggning som enbart är byggd för ridsport på hög nivå, det är massor av ”security” överallt och det är också en annan kultur, berättar Johanna Due-Boje som trivs mycket bra i det lätta soldiset som är för dagen.
– Eller om det är sand i luften. Hur som helst är det lite blåsigt och runt 22 grader, så det är ganska behagligt ändå.

Att få komma iväg och tävla på det här sättet ser hon främst som en möjlighet att skapa rutin. Förutom Johanna Due-Boje är även Patrik Kittel och Jacob Nörby Sörensen på plats.
– Jag tänker att det är bra för mig som ryttare, att jag får se hur det går till. Det är också bra att känna av hur hästen tar det, om det blir fler gånger i framtiden och om jag kanske får rida mästerskap någon gång. Det är helt enkelt en nyttig grej att få prova på.

Hästägaren är groom

Med som groom i Doha är Pernille Primdahl, dottern i familjen som fött upp Mazy Klövenhöj och som också tidigare ridit det temperamentsfulla stoet.
– Jag har aldrig med mig groom i vanliga fall på tävling, men det känns så otroligt tryggt att ha med Pernille. Hon känner Mazy utan och innan och hon vill henne lika väl som jag. Dessutom är vi jämngamla och har trevligt vid sidan av också.

I vanliga fall tränar Johanna Due-Boje för Louise Nathorst och mamma Tina Due-Boje, men nyligen var hon ett par träningsvändor hos Cathrine Dufour.

Vad fick du med dig från Cathrine?
– Hon är väldigt duktig på känsliga och heta hästar och hon kände igen sig i Mazy och min andra häst Swingfly. I stället för att öva på att rida mindre övade vi på att rida mer, vilket innebär att jag måste kunna använda mina ben utan att det blir en överreaktion.

Fredag eftermiddag rider Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj Grand Prix och önskemålet inför lördagens start är att få rida küren.

I filmklippet här under berättar Johanna Due-Boje mer om sina nya erfarenheter och visar runt på anläggningen i Doha.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden