Working Equitation
19 september 2022 12:07
Ridsportplus

”Med bra internationella resultat tar vi ännu ett kliv framåt”

VärldsmästerskapDet håller på att ske ett genombrott för Working Equitation inom svensk ridsport, det tror i alla fall Idamaria Johansson. Ridsport har pratat med ryttaren som blev sexa vid världsmästerskapet i grenen i somras.

”Med bra internationella resultat tar vi ännu ett kliv framåt”
Idamaria Johansson är den svenska WE-ryttare som lyckats bäst i ett VM. Bilden är från SM i somras där hon tog guld. Foto: Annikafoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Idamaria Johansson som i juli blev sexa i VM i working equitation,
den bästa svenska placeringen hittills

Vad krävs av en bra WE-häst?
− Att den är modig, kvick och vändbar. Det är en fördel om hästen inte är jättestor, men man kan rida working equitation med alla hästar.

Hur kom du in på den här grenen?
− Från början är jag främst dressyrryttare, men för fem år sedan kom lusitanon Hoxi till mig för att utbildas. Hans pappa, Oxidado, har vunnit VM flera gånger och tanken var att se om Hoxi hade fallenhet för WE. Det hade han, och numera är jag delägare i honom.

Vem tränar du för?
− Tidigare världsmästaren Pedro Torres, som red just Oxidado. Det är väldigt givande, för han lär ut hur man ska vara så noggrann som möjligt. I grunden finns samma behov av takt och balans och en lösgjord häst som i dressyren.

Vilket av de tre momenten är roligast?
− Det är nog tekniken, för den är så komplex, med många olika saker att hålla reda på, såväl takt, tempo och övergångar som hur man ska lösa de olika uppgifterna på hinderbanan. Jag tycker att jag har en fördel som dressyrryttare för jag kommer ofta in i tekniken med bra poäng efter den inledande dressyren.

Vad är det svåraste med WE?
− Regelverket vid tävling. Det finns mängder av detaljer och regler att hålla reda på. Det är inte ovanligt att ryttarna gör misstag och blir uteslutna.

Hur nära är vi det stora genombrottet för WE inom svensk ridsport?
−Jag tror det håller på att hända nu. Med uppmärksamhet i media och starka förebilder inom grenen blir flera inspirerade att prova. Vi fick mycket uppmärksamhet under SM-veckan i Linköping i somras, och med bra internationella resultat tar vi ännu ett kliv framåt.

Fakta

Idamaria Johansson

  • Namn: Idamaria Johansson.
  • Ålder: 38 år.
  • Bor: Stallarholmen utanför Strängnäs.
  • Familj: Sambo och en dotter.
  • Hästar: Familjen äger två hästar.
  • Gör: Utbildar hästar, har träningar i dressyr och working equitation, och tävlar själv.
  • Värsta tävlingsminnet: När jag skulle kvala till EM för tre år sedan och gjorde ett rejält misstag och blev utesluten. Jag ryggade fel mönster och placerade koppen på fel ställe.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden