Avelsnyheter
4 juni 2018 19:50
Ridsportplus

Miclas Aristocrat lever upp till sitt namn

PonnyavelAvel är ingen slump. Sveriges just nu mest framgångsrika hopponny är resultatet av målmedveten prestationsavel i flera generationer. För uppfödaren Åsa Heldemar blev han den lysande finalen innan hon avvecklade sitt stuteri Micla.

Miclas Aristocrat lever upp till sitt namn
Miclas Aristocrat som 3-åring med sin uppfödare Åsa Heldemar. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ordet aristokrat betyder ”person som tillhör det högsta samhällsskiktet”. Det passar väl in på new foresthingsten Miclas Aristocrat, både vad gäller förnäm börd och egna prestationer.

Aristo, som han kallas till vardags, är en son till Åsa Heldemars uppfödning Miclas Activ, som själv vann en hel rad SM-medaljer i kategori C hoppning för ett par decennier sedan. Mödernet är minst lika meriterat: Aristos mamma Lady Jane är en dotter till självaste Kantje’s Ronaldo, ”århundradets hingst” i den holländska prestationsinriktade new forestaveln. Ronaldo har lämnat minst 20 EM-ponnyer, de flesta i hoppning.

– Jag letade sto i Nederländerna i en vecka. Det var Ronaldo hit och Ronaldo dit i härstamningarna, men jag sa nej, berättar Åsa Heldemar.

Egensinnig moder

Till slut fann hon Lady Jane. Hon var knappt inriden och ville inte gå i närheten av en bom. Men Åsa gillade henne och det blev affär.

Aristo var en stjärna från första början. Han guldbelönades som föl, fick dubbeldiplom på treårstest och godkändes som hingst som fyraåring. Sedan dess har han tävlat med flera olika ryttare. Den främsta meriten hittills var silvermedaljen i lag från EM 2016 med Tilda Eldh i sadeln. Nu är det Mathilda Bohlin som är tävlingspartnern.

Vårsäsongen har varit helt strålande, med seger i Grand Prix i norska Drammen i maj och en andraplats i 1,25 i Belgien i april. På Instagram kan man följa Mathildas framgångar och glädje över resultaten. ”Helt amazing” skrev hon efter segern i Drammen.

Avkommorna är få

Tyvärr finns det ytterst få avkommor efter Aristo. Han verkade i aveln som fyra- och femåring, men har efter det helt ägnat sig åt sporten. Åsa Heldemar övervägde tidigare att frysa semin efter hingsten, men det föll på kostnaden och att Åsa hade avvecklat sitt stuteri.

– Fast jag har haft förfrågningar om semin efter honom från flera länder, säger hon.

Aristo Som 1,5-åring
Miclas Aristocrat som 1,5-åring med uppfödaren Åsa Heldemar. Foto: Privat

Bland annat har det funnits intresse från hans mammas födelseland Nederländerna. Den internationelle new forest-domaren Henk Schoone, som under flera år ingick i den svenska avelsvärderingsnämnden, insåg tidigt att Miclas Activ kunde vara en lämplig hingst att lägga på Kantje’s Ronaldos döttrar.

Fakta

Miclas Aristocrat RNF 195

New Forest
Född 2006
e Miclas Activ RNF 100, u Lady Jane RNF 249-S, e Kantje´s Ronaldo He Stb 197
Uppfödare: Stuteri Micla. Å Heldemar
Ägare: Mathilda Bohlin

Läs mer hos Svenska Hästavelsförbundet

 

I samband med ett internationellt new forest-möte i Sverige passade han på att visa hingsten för ägarna bakom stuterierna Kantje’s och Orchid’s. Då skrattade de åt förslaget. I Nederländerna skulle en new forest på den tiden vara ädel, maxad och brun. Activ var av äldre modell, C-ponny och dessutom skimmel.

Några år senare var Henk Schoone med och godkände Miclas Aristocrat för avel, och hingstens tävlingsprestationer sedan dess har visat att Henk hade rätt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden