Sverige
6 november 2021 10:35

Miljonstöd till ridklubbar

ProjektstödFlera ridklubbar har fått bidrag från Allmänna arvsfonden. Bland annat har Peder Fredricsons hemmaklubb fått stöd för att starta pararidning och terapiridning.

Miljonstöd till ridklubbar
Allmänna arvsfonden har delat ut miljonstöd för ridändamål. Foto: Istockphoto

Drygt 141 miljoner kronor delades ut till 36 projekt över hela Sverige vid Arvsfondsdelegationen senaste sammanträde. Flera av projekten var kopplade till ridklubbar.

Österlens Ridklubb, som Peder Fredricson rider för, fick drygt fyra miljoner kronor för att tillgänglighetsanappa föreningens anläggning för att starta pararidning och terapiridning. Långeberga Ridklubb i Västra Frölunda utanför Göteborg fick drygt två och en halv miljon kronor för att utveckla föreningens verksamhet genom att inkludera barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Läs utförliga beskrivningar av de beviljade projektstöden här under.

Beviljade projektstöd

Österlens Ridklubb
Österlens Ridklubb får stöd med 4 016 000 kr för ”Tillgänglighetsanpassning av ridanläggning på fastigheten Simrishamn Prästängen 2 i Simrishamns kommun”.

Projektet syftar till tillgänglighetsanpassa föreningens anläggning för att starta pararidning och terapiridning. I projektet ingår bland annat att göra anpassningar i ridhus med handikappanpassade omklädningsrum, toaletter och dusch samt bygga ramp vid ingång till ridhuset. Även en parkeringsplats med smidig av- och påstigning för målgruppen ska asfalteras. Verksamheten som kommer att startas görs i samarbete med RBU Skåne.

Långeberga Ridklubb
Långeberga Ridklubb får stöd med 2 517 000 kr för ”Nybyggnation av klubbhus på fastighet Högsbo 757:332 i Göteborgs stad”.

Projektets syfte är att bredda och utveckla föreningens verksamhet genom att inkludera barn och ungdomar med funktionsnedsättning. I projektet ingår att bygga ett klubbhus med bland annat teori- och mötesrum, kök, kafé, dusch- och omklädningsrum och RWC. Föreningens befintliga lokal är en gammal begagnad barack som är utdömd och inte tillgänglighetsanpassad. Lokalen saknar hiss, RWC och omklädnings-/duschmöjligheter och ska rivas. Den nya verksamheten består av ridning för personer med funktionsnedsättning, hästskötsel samt teori och sociala aktiviteter i klubblokalen. Samarbete kommer att ske med kommunen och olika funktionshindersorganisationer.

Nordmarkens Travsällskap
Nordmarkens Travsällskap får stöd med 4 012 000 kr för ”Nybyggnation av tillgänglighetsanpassat utbildningsstall på fastigheten Årjäng 4:52 i Årjängs kommun”.

Syftet med projektet är att starta ny verksamhet för personer med funktionsnedsättning genom att bygga ett tillgänglighetsanpassat utbildningsstall. Stallbyggnaden ska även inrymma teorirum, omklädningsrum, dusch och RWC. Den nya verksamheten kommer att bestå av utbildningsaktiviteter, körning med travhästar, ridning och läger för personer med funktionsnedsättning, barn och ungdomar. Samarbete sker med lokala och regionala funktionshindersorganisationer.

Fem miljarder har delats ut

Under de senaste tio åren har över fem miljarder kronor fördelats till drygt 1700 utvecklingsprojekt i civilsamhället. Projekten är i alla storlekar och spridda över hela landet. Det gemensamma är att projekten är av ideell karaktär till förmån för barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning. Varje år inkommer ett tusental projektansökningar som handlar om allt från att bygga konstgräsplaner och idrottsplatser till kultur- och integrationsprojekt. Projekten bedöms utifrån hur nyskapande och utvecklande de är för målgruppen.
Källa: arvsfonden.se

Läs om de senaste projektstöden här.
Läs mer om Allmänna arvsfonden och hur du söker stöd här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden