Sverige
9 november 2022 12:33

”Missgynna inte ridsporten för att det är tjejer som rider”

DiskrimineringSvenska Ridsportförbundet tar till skarpa ordalag i ett inlägg på DN Debatt där de uppmanar den nya idrottsministern att se över förutsättningarna för fler idrotter än de herrdominerade. Efter guldhyllningarna är det upp till bevis, menar förbundet. "Guldglansen avspeglas inte på våra anläggningar som ibland är så ålderdomliga att de har utedass."

”Missgynna inte ridsporten för att det är tjejer som rider”
"Det är dags att regeringen prioriterar ridsportens behov", skriver Svenska Ridsportförbundet på DN Debatt. Foto: Istock

”Ridsporten missgynnas för att det är tjejer som rider” är titeln på en debattartikel som publicerades på DN Debatt under tisdagen. Avsändare är ingen mindre än Svenska Ridsportförbundet. Förbundets ordförande Ulf Brömster och generalsekreteraren Annika Tjernström hälsar den nya idrottsministern Jakob Forssmed välkommen på sin nya post med uppmaningen att ”behandla alla idrotter lika” – specifikt att inte missgynna idrotter som har övervägande kvinnliga utövare.

”Trots att vi är en av landets allra största idrotter så har ridsporten i dag ingen hög prioritet för politikerna, och vi vet också att andra kvinno­dominerade idrotter som gymnastik och cheerleading på olika sätt upplever en liknande behandling”, skriver duon.

”Svensk idrottsrörelse är större än bara hockey och fotboll, Tidöavtalet till trots. Dagens jämställdhetsdebatt handlar ofta om vilka som får de bästa speltiderna på plan, och mer sällan om var pengarna går. I en tid då alltför många rör på sig för lite är det dags att se över förutsättningar för fler idrotter än bara de herrdominerade.”

Efter guldhyllningarna är det upp till bevis, menar Brömster och Tjernström.

”OS-guld, dubbla VM-guld och världsettor. Svenska ryttare har genom åren skördat enorma framgångar och ridsport är landets näst största ungdomsidrott. Men ridsporten missgynnas när stöd fördelas och guldglansen avspeglas inte på våra anläggningar som ibland är så ålderdomliga att de har utedass. Enligt politiker påverkas stödet av att det mest är kvinnor som rider. Det är anmärkningsvärt och diskriminerande”, skriver Svenska Ridsportförbundet.

Läs debattinlägget i sin helhet här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden