Sverige
15 december 2022 14:50
Ridsportplus

Mor och dotter får djurförbud

VanvårdEfter att länsstyrelsen omhändertagit flera vanvårdade hästar på en gård i Skåne tidigare i år, får nu mamman och dottern i familjen som ägde hästarna djurförbud.

Mor och dotter får djurförbud
Hästarna omhändertogs och nu får en kvinna och hennes dotter djurförbud. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid en oanmäld kontroll i slutet av mars i år upptäckte länsstyrelsen flera brister i djurhållningen på en gård i Skåne. På gården fanns hästar, nötkreatur, katter och en hund, och enligt länsstyrelsen fanns det ”allvarliga grundläggande skötselbrister i familjens djurhållning”.

Flera hästar ska ha varit magra och omusklade, och hade endast tillgång till mögligt foder och smutsigt vatten. Hästarnas hovar rapporteras ha varit kraftigt förväxta
med sprickor, vilket gett hästarna ett onormalt rörelsemönster. Två av
hästarna hade även hudproblem och tandvården var eftersatt. Länsstyrelsen skriver att det fanns skaderisker där hästarna hölls och att ägarna ”allvarligt brustit i tillsynen av hästarna”.

Hästarna omhändertogs med omedelbar verkan, då länsstyrelsen ansåg att hästarna varit utsatta för lidande under en längre tid. Ägarna överklagade beslutet, något som avslogs av förvaltningsrätten i april.

Dottern ansvarig för skötseln

Det äldre paret som är bosatta på den aktuella gården uppgav till länsstyrelsen att de inte varit ute hos hästarna sedan i december 2021 på grund av hälsoproblem, utan att det var parets dotter i 50-årsåldern som var ansvarig för att sköta om hästarna.

Den äldre kvinnan och hennes dotter får nu djurförbud på grund av att hästarna, och flera andra djur på gården, utsatts för lidande. ”Länsstyrelsen bedömer att du saknar förmåga att ha hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen”, står det att läsa i länsstyrelsens beslut till de båda kvinnorna. Djurförbudet gäller för samtliga djurslag och är inte tidsbegränsat, utan gäller tills vidare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden