Grundridning– Generellt tycker jag att begreppet grundridning används slentrianmässigt och har tappat sin betydelse. Det verkar betyda olika saker för olika personer. Personligen använder jag hellre ordet grundträning, säger Niklas Jonsson.
Niklas Jonsson: ”Fokusera på en bit i taget i träningen”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Hopptränaren och ryttaren Niklas Jonsson påpekar vikten av att sätta upp mål, skilja på träning och tävling samt ryttarens sits och position. Till sist landar resonemanget i att grundridningen (eller grundträningen, som han hellre kallar det) av hästen handlar om att få en vältränad häst.
– Den hästen kommer att må bättre, leva längre och prestera bättre. Om man då som ryttare slänger på hästen en graman… Då har man missat något i det här och ekvationen med grundträning och graman går inte ihop för mig, fortsätter han.
Plocka isär bitarna
För Niklas Jonsson handlar grundträning av hästen om att plocka isär de olika bitarna i hästens träning och fokusera på en bit i taget.
– Om trekombinationerna inte fungerar på tävling så åker man inte hem och hoppar massa trekombinationer, utan man försöker få fram vad det är som gör att de inte fungerar. Blir hästen för lång? Hittar den inte sin balans i landningen? Och så tränar man på det som behöver förbättras ett tag, sedan provar man att hoppa trekombinationer igen. Det är grundridning/grundträning för mig, säger han.
– Att säga att grundridning enbart handlar om start, stopp och att svänga är för banalt för mig, det skickar fel signaler. Jag tycker inte riktigt det är så enkelt.
Använd utbildningsskalan
Niklas Jonsson nämner också den klassiska utbildningsskalan som något att förhålla sig till.
– Men det är inte svart eller vitt, utan mer komplext än så. Som tränare eller ryttare kanske du kommer in i den någonstans i mitten med en häst och rör dig lite fram och tillbaka på den. Målet som alla ryttare strävar efter är en häst som är lösgjord, avspänd, rakriktad och i balans, och ska man generalisera lite finns det en färdig mall att sträva mot. Du kanske inte når hela vägen, särskilt inte med en hopphäst, men strävan ska finnas.
– Däremot finns det ingen färdig mall att sträva mot på tävling, där gör du det som behövs för att hästen ska prestera. Därför tycker jag att man ska skilja på grundträning där hästen ska byggas upp och tävling.
Nå sin fulla potential
– För att träningen ska bli ändamålsenlig behöver du ha ett mål. För mig är målet alltid att varje ekipage jag möter ska nå sin fulla potential. Därför kan det för mig vara så att det är en större bedrift som kräver mer träning att rida en 1,40 på en häst som har sitt max där, än att rida en 1,50 med en häst som skulle kunna gå nationshoppningar.
När det gäller ryttaren förespråkar Niklas Jonsson en hoppsits åt det lite mer upprätta hållet med ordning och disciplin i hur hjälperna används.
– Jag vill inte ha något ”tjo och tjim”. När man som ryttare har den där skolade sitsen att utgå ifrån, blir det enklare att hitta sin egen väg framåt.
Fakta
Niklas Jonssons tips för att få ordning på grunderna
- Som ryttare finns det alltid saker att utveckla och förbättra.
- Börja med att identifiera vad som fungerar sämst för dig för tillfället och fokusera på det ett tag, det kommer att göra störst skillnad. Det kan vara något i din sits eller något i kommunikationen med hästen, till exempel.
Fakta
Så fungerar utbildningsskalan
Den klassiska utbildningsskalan sägs ha sitt ursprung i Tyskland och återkommer i många sammanhang, som ridläror och hos SvRF.
Den ger en förklaring till hur olika aspekter av hästens utbildning hänger ihop; det är t ex svårt att få en korrekt kontakt om hästen inte är lösgjord.
Samtidigt ska utbildningsskalan inte tolkas alltför strikt – som att du till exempel inte arbetar med hästens rakriktning innan den är lösgjord. Se skalan som en förklaring, inspiration och vägledning.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 19/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på