Grundridning– För mig innebär grundridning att hästen bjuder och arbetar lika mycket från båda bakbenen och genom kroppen.
Det säger fälttävlansryttaren och C-tränaren Aminda Ingulfson, och påpekar också hur viktigt det är att ha ordning på sin egen kropp i sadeln.
Aminda Ingulfson: ”Vakta dig själv på hästryggen”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
– Om hästen arbetar lika mycket från båda bakbenen, genom kroppen och fram till båda tyglarna, då kommer eftergiften och det är enkelt att rida rakt fram, svänga och växla tempo, säger Aminda Ingulfson, som ingick i det svenska laget på VM i fälttävlan 2022.
Hon använder tempoväxlingar som ett sätt att lära sig känna var bakbenen befinner sig.
– Det kan vara enklare att känna bakbenen när man rider i kortare gångarter, där hästen inte springer ifrån bärigheten, och sedan rida fram ur det med lika kontakt i båda tyglarna.
Ordning på kroppen
Detta är enklare sagt än gjort, och tar olika lång tid med olika hästar att få på plats. För att det ska fungera behöver ryttaren också ha ordning på sin egen kropp.
– Du måste sitta rakt över hästen, vara liksidig och ha bålstyrka nog för att kunna använda hjälperna oberoende av varandra.
Viktigt i terrängen
Som tränare upplever hon att många försöker ta genvägar kring hästens genomsläpplighet. Ryttarens grundridning och position samt hästens lika driv från båda bakbenen och genomsläpplighet har stor betydelse i terrängen.
– Där blir smalhinder och sneda hinder mycket svårare att hoppa om hästen inte hoppar rakt. Hinder med djuplandning testar ryttarens bålstyrka och balans, särskilt om det också kommer ett smalhinder kort efteråt.
– Om hästen är genomsläpplig räcker det också för ryttaren att bara räta upp sig lite i anridningen på ett hinder för att hästen ska lägga lite mer vikt på bakbenen inför språnget. Det går att göra i ett högt tempo, utan att man egentligen behöver ta tillbaka hästen. Om det inte fungerar är hästen antingen inte genomsläpplig eller så rider du i ett högre tempo än vad du är redo för.
Viktigt med rätt tempo
Aminda Ingulfson upplever ofta att ryttare rider både för fort och för långsamt mot terränghinder.
– Det är inte ovanligt att ryttare som går från ponny till stor häst rider för snabbt. Hästar är ju större och har större rörelser än ponnyer, så de behöver mer grundridning.
När det gäller ryttarens position i terrängen tycker hon det är viktigt att ryttaren kan växla mellan att vara nära och högt över sadeln. Hon ser ofta att axlarna kryper framåt.
– Tänk att du liksom ska skjuta fram höften även när du är i lätt sits.
Fakta
Aminda Ingulfsons tips för att få ordning på grunderna
- Tempoväxlingar. Börja i skritt, räkna takten och försök känna hästens bakben. Försök sedan att få hästen att ta kortare steg med bibehållen takt, vilket innebär kortare steg som tar lika lång tid som de längre stegen. Fortsätt sedan i trav.
- Långsam trav. En övning som jag nästan alltid börjar mina ridpass med, är att trava så långsamt du kan. När det fungerar i trav kan du också prova i galopp.
- Övergångar från trav till skritt där du bara använder ditt säte.
- Ökad medvetenhet. Lär känna den egna kroppen. Det finns mycket du kan göra avsuttet som knäböj framför en spegel för att se om du själv har några ojämnheter.
- Vakta dig själv på hästryggen – vi gör ofta många småsaker som vi inte är medvetna om.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 19/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på