Fälttävlan
2 augusti 2020 14:49

Niklas Lindbäck bytte långa pass mot korta högintensiva

TräningsuppläggNiklas Lindbäck är inget fan av att sitta och nöta i ridhuset. Inte hans hästar heller. "Jag har väl präglat dem", säger han i en intervju med Sydsvenskan. Där berättar han också hur högintensiva korta fartpass gjorde all skillnad i världen för lille Mister Pooh.

Niklas Lindbäck bytte långa pass mot korta högintensiva
VM-ekipaget Niklas Lindbäck och Focus Filiocus (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Niklas Lindbäck satsar mot sitt tredje OS efter debuten i London 2012, och därefter Rio 2016 som inte blev av på grund av en skada. Nu är han tillbaka på 13-årige Focus Filiocus rygg, med vilken han har tränat och förberett sig i sex år. Det var ett hårt slag när OS flyttades fram men det hårda pannbenet finns kvar, även om det tog en stund att smälta. För Focus finns bara OS i sikte och det med ett träningsupplägg som ändrades tack vare Mister Pooh.

– Förr jobbade jag på ett annat sätt, då var det mer tunga långa pass. Men det var faktiskt med Mister Pooh vi ändrade. Vi tyckte inte han var kvick nog och jag kände att det var ett problem när han var mindre. Jag ändrade mina galoppass till att göra mer högintensiva, lite mer på maxpuls någon någon minut eller två i intervallform, säger Niklas Lindbäck till Sydsvenskan som har skrivit om OS-satsningen.

– Det förändrade honom väldigt och det har jag tagit med mig. Sen är det klart att ju högre fart du har, desto större är risken för skada. Men bara man inte pressar dem när de är trötta är det ingen fara, fortsätter han.

Har han bara hästar för det, är det ingen orimlig tanke att Niklas Lindbäck även satsar vidare mot OS i Paris 2024 och i Los Angeles 2028.
– Det börjar vi titta på nu, nya samarbeten för att sikta mot de mästerskapen, säger han.

Läs den långa intervjun hos Sydsvenskan (låst artikel).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden