Distansritt
19 september 2021 08:56
Ridsportplus

Rökullaritten avgjord – ny årsseger för Annina

RökullarittenDen nästan klassiska Rökullaritten gick av stapeln under lördagen. Segern gick till Annina Riikonen och fullblodsaraben Amiara.

Rökullaritten avgjord – ny årsseger för Annina
Rökullaritten har start och mål i Rökulla i Småland. Bilden har inget samband med artikeln. Arkivbild: Ulf Lonäs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Annina Riikonen tog sin tredje årsseger i distansritt på Rökullarittens 80 kilometer med en av sina egenuppfödda helsyskon Amiranda och Amiara. Det blev andra raka segern för fullblodsaraben Amiara. Den ett år yngre syrran Amiranda hade den kortaste ridtiden i en clearround 40 km med debuterande Malin Anspach ombord.

Tjust Distansklubb är en av de ridklubbar i Sverige som specialiserat sig på distansritt och nästan alla år också arrangerat tävlingar främst på distanser upp till 120 km. Klubben bildades hösten 1994 och fick SM 120 km 1995, men redan 1992 reds den första distansritten ”Tjustritten”  med fri fart över 80 km. Den vanns av Janos och Chatarina Nelson som 1993 blev svenska mästare på 120 km. Tjustritten arrangerades då inom en distanrittssektion av Tjust Körsällskap.

Tjust DK är alltså en av de cirka fyra ridklubbar som arrangerat tävlingar i distansritt under minst 30 år. Därför kan Rökullaritten, som tävlingen numera heter med start och mål i Rökulla öster om Mariannelund i norra Småland, snart kan kallas för en klassisk distansritt i Sverige.

Det blev tio starter i huvudklassens 80 km på en teknisk och kuperad bana med flera backar både uppför och nedför på grusvägar och stigar. Tempot för tätkvintetten Amiara/Annina Riikonen, El Qatar/Ebba Bota, Pepsi Ice/Isabel Henriksson, Chaman/Josefin Blom Lugn och veteranekipaget El McDonald/Liv Burdett blev mellan 14 och 14,8 km/tim på första sträckans 34,1 km. Amiara tog ledningen med fyra minuter, och det var bara tio minuter till El McDonald.

El Qatar/Ebba Bota tog en knapp miutledning i vetgate 2 efter 59,7 km, men på slutsträckan ökade Amiara och Annina farten till 18,64 km/tim och tog en dryg halvminutsseger före El Qatar. Segertiden blev 5.09,18 tim/15,42 km/tim över full distans. Tredje och sistaplacering tog Chaman/Josefin Blom Lugn på 5.16,09 tim/15,09 km/tim.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden