Nyheter
28 april 2020 06:45

Ny ordbok med hästtermer på fyra språk

RidsportparlörSom ett led i arbetet för ökad inkludering har Svenska Ridsportförbundet tagit fram foldern "Välkommen i stallet". Den innehåller användbara ord och fakta om svensk ridsport på fyra språk och är tänkt som ett språkstöd för exempelvis ridskolor.

Ny ordbok med hästtermer på fyra språk
Vad heter galopp på arabiska och hur förklarar man vad som är viktigt att tänka på i stallet på sorani? Det hittar du i den nya foldern. Arkivbild: Chabala/Istock

Det är Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion som har tagit fram den nya ridsportparlören ”Välkommen i stallet”. Den innehåller grundläggande fakta kring bland annat hästen, ryttaren och säkerheten i stallet på svenska, engelska, arabiska och sorani (kurdisk dialekt).

Tanken är att ordboken kan vara ett språkstöd för till exempel ridskolor.
– Vi jobbar för en ridsport för alla och då är det viktigt att erbjuda information på flera språk, säger Markku Söderberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion.

Behovet av information på flera språk kom fram när Svenska Ridsportförbundet tillsammans med Malmö universitet gjorde kartläggningen ”En ridsport för alla” 2017. En del av folderns innehåll är också resultatet av ett samarbete mellan den ideella organisationen Tamam, Lunds Civila Ryttarförening och olika boenden för nyanlända i Lund.

– I den satsningen tog man fram en ordbok med hästtermer. Det var ett väldigt naturlig sätt att skapa ett intressant samarbete mellan ungdomar från olika kulturer där hästen var den gemensamma nämnaren, säger Markku Söderberg.

Här kan du ladda ner ”Välkommen i stallet”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden