Distansritt
19 maj 2019 09:24

Ny seger för Nite Flyte ox

InternationelltDebuten på internationell distansritt 120 km blev en lätt match för 9-årige fullblodsaraben Nite Flyte ox och Annelie Eriksson från Bjursås när de tog andra årssegern på 27 dagar.

Ny seger för Nite Flyte ox
Klassiska Göingeritten lockade ekipage från flera länder. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Ulf Lonäs

Göingeritten i Glimåkra i norra Skåne är en av Sveriges äldsta distansritter och även den svenska distansritt som haft flest SM-lopp.

I år är det 30 år sedan man arrangerade sitt första SM i distansritt 1989 som det året avgjordes på 100 km. Den senaste och nionde gången var 2015 och då på 160 km. Start och mål nästan alla år bredvid ishallen i Glimåkra, och banan är fortfarande till stora delar densamma och välkänd för många distansryttare. En bana som inte är den svåraste och tuffaste, men däremot ganska teknisk och lurig, och det är aktiv ridning hela vägen och koll på alla småbackar uppför och nedför som gäller.

Årets upplaga, signerad av Glimma Ryttarförening vars stall och ridskola ligger nära ishallen, bjöd på både internationella CEI-klasser på 80 och 120 km och nationella klasser från 40 till 80 km. Banan har alla år gått genom klassisk snapphanebygd och förbi den historiska gården Sporrakulla med anor från 1584. Det var också där den kända filmen Snapphanar med legendariska artisten Edward Persson spelades in 1941.

Nynite Flyte Annelie Eriksson 2019 Eva Borg
Nite Flyte ox och Annelie Eriksson. ArkivFoto: Eva Borg

Loppet på CEI** 120 km samlade 15 ekipage från Sverige, Danmark och Norge. Det fanns flera segerfavoriter främst från Sverige och Norge. I vetgate 1 efter 40 km var det Nite Flyte ox (val f 2010 e Top Flyte u Dermech, uppf Genberg & Co AB) Annelie Eriksson från Bjursås, där Nite Flyte´s ovanligt låga men positiva 44 i puls efter 68 sekunder från ankomsttid, som tog ledningen med en minut. Nite Flyte tog två segrar på 80 km förra året och vann 80 km på A9-ritten i Kristinehamn i april.

Godkänt startfält

Närmast uppvaktande var Carpe Diem Aziz/Maren Aanestad, Norge, Top Spin ox/Maria Hagman Eriksson och Cahayla/Tonje Danielson, Norge. Alla inom drygt 3 minuter bakom och hela startfältet var godkända i vetgate 1.

Det var samma fyra ekipage i topp efter 30 km till vetgate 2 som kvartetten red på runt 17 km/tim. Men Top Spin petade ned den norska duon till tredje och fjärde plats. Alla elva ekipage bakom återigen godkända veterinärt men mellan cirka 10 och 43 minuter bakom täten. Och Mia Svensson hade koll på hästarna både som ordförande i veterinärkommissionen och som seniorernas landslagsledare.

Att Nite Flyte i vetgate 2 efter 30 km på runt 17 km/tim också klarade att pulsa in på under en minut med 48 slag/minut är lite unikt i svensk distansritt. Snabba intider till puls i vetgate är viktigt i alla distansrittslopp.

Egen uppfödnin

Sträckan till vetgate 3 var samma som till vetgate 2. Kvartetten är intakt och Nite Flyte har stärkt sin ledning till 11 minuter. Det blir andra raka segern i år och första segern på internationell 120 km. Segertiden blev 6.45,21tim/17,76 km/tim. Det dröjer 24 minuter innan Top Spin slår norska Carpe Diem Aziz med 3 sekunder, som är säker fyra dryga minuten bakom. Sistaplaceringen blir en ny triumf för stall Annelie Eriksson när stalljockeyn Hanna Martinsson lotsar in Deres på 7.44,27 tim/15,50 km/tim.

Enstjärniga CEI 80 km samlade 13 ekipage från Sverige och Danmark. Tre sträckor 30, 30 och 20 km. Million Dollar Baby/Anne Wejlemand tog en knapp ledning med knappt 2 minuter före rutinerade Hallandsekipaget Prince of Shades/Jessica Holmberg. Efter 60 km var det Prince som tagit över ledningen med 29 sekunder.

Prince ökar lite på sista 29 km och är först i mål 20 minuter före Million Dollar Baby som blir utesluten i slutbesiktningen för gait (oregelbunden gång). Alltid minst fem placeringar internationellt och det blir sekundstrider om andra, tredje och fjärdeplatserna. YR-ekipaget Le Shadow/Mikaela Linnér är 21 minuter bakom Prince och blir tvåa. Chaman/Josefin Blom Lugn är en sekund bakom och slår knappt Min Pontijack/Anette Falk. En halvtimme bakom den svenska kvartetten tar Errgo ox/Sabina Kjær Christensen, Danmark, hand om femteplatsen.

Egen uppfödning

Segertiden för Prince of Shades och Jessica Holmberg blev 4.39,01 tim/17,20 km/tim. Det var Prince första seger sedan 2017 då han vann internationell trestjärnig 160 km i Danmark. Extra grädde på moset blev det också för Jessica som fött upp Prince.

Mycket positivt att Göingeritten bara hade tre uteslutningar på totalt 28 internationella starter. Det drar ihop sig till SM CEI*** 160 km den 9 juni utanför Halmstad.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden