Distansritt
10 februari 2019 19:06

Svenskägd häst tävlade storlopp i Förenade Arabemiraten

Internationellt Svenska Ridsportförbundet har stoppat svenska ekipage och ryttare från att tävla distansritt i de så kallade G7-länderna. I helgen har dock en svenskägd häst genomfört storloppet President Cup där en deltagande häst dog.

Svenskägd häst tävlade storlopp i Förenade Arabemiraten
Bilden är tagen i ett annat sammanhang och ekipa Foto: Roland Thunholm

En svensk distansrittshäst genomförde på lördagen ett stort lopp över 160 km i Förenade Arabemiraten, UAE. Detta har hänt tidigare, men för säsongen 2018-2019 har Svenska Ridsportförbundet meddelat att man inte anmäler ryttare eller ekipage till distansritter i UAE.

Svenska Ridsportförbundet har inget regelverk som kan hindra en hästägare från att låna eller hyra ut sin häst till ryttare från ett annat land. Andrea Barth, verksamhetschef sportavdelningen, SvRF.

Det svenska förbudet för distansryttarna är väl motiverat. Under flera år har det varit ett flertal dopningsfall och andra regelbrott i distansritt i UAE. Under President Cup dog en häst, den sjätte hästen som förolyckades i en distansritt i UAE sedan senhösten 2018 tidig vår 2019. Det var en lokal häst riden av en fransk ryttare som förolyckades i början av loppet.

Den 21 november 2018 meddelade Svenska Ridportförbundet, SvRF, att man förlänger tidigare beslut och inte kommer att anmäla ”ryttare eller ekipage till distanstävlingar i de så kallade G7-länderna under säsongen 2018-2019.” Därför blev det också diskussion på sociala medier i distansritt om hur en svensk häst kunde få starta i UAE trots meddelat förbud.

Inget formellt fel

Ingen har dock gjort något formellt fel i det här fallet eftersom förbudet inte gäller svenskägda häst som rids av utländska ryttare. Det är också relativt vanligt att hästar lånas ut för tävling inom distansritt.

Ridsport skickade fyra frågor till Andrea Barth, verksamhetschef sport och tävling hos SvRF. Det kortfattade svaret var ”Svenska Ridsportförbundet har inget regelverk som kan hindra en hästägare från att låna eller hyra ut sin häst till ryttare från ett annat land. Därför kan vi inte stoppa en svensk häst att starta med ryttare från annat land.”

När en ryttare ska starta i en tävling i ett land man inte är licensierad i, är det förbundet där ryttaren är licensierad som anmäler. Detta för att bland annat kunna garantera att ryttaren är kvalificerad för tävlingen. I det aktuella fallet med President Cup var det ryska ridsportförbundet som gjorde anmälan

Stora prispengar

President Cup är sedan flera år världens största lopp i distansritt både till antal starter och prispengar. I Al Whatba finns en permanent byggd tävlingsplats och bana helt anpassad för distansritt. Det var 313 startande i lördagens loppet och 183 av dessa uteslöts. Prissumman var på över 3,5 miljoner kronor, bilar till de tio första och alla från placering elva som genomförde inom maxtid med godkänd slutbesiktning fick cirka 250 000 kronor vardera.

Distansritt i UAE innebär ett helt lopp på enbart ökensand och skiljer sig mycket från vad som anses som klassisk distansritt. Där kan banunderlaget skifta från asfalt till sand, gräs, grus, vattenpassager till stigar och olika skogsterräng där hästarna alltid får en naturlig pust då och då. En häst som inte tränat länge i ökenmiljö har därför en nackdel. Men det är det höga snittempot på alla delsträckor i ökenloppen, inte enbart lång distans, som är det farliga och ger hög riskfaktor.

Ägd av välkänd ryttare

Den aktuella hästen var Top Spin ox, uppfödd i Sverige och ägd av Maria Hagman Eriksson. Maria är med totalt 23.120 genomförda tävlingskilometer och med över 61 segrar på 50 till 160 km i distansritt en av de mest rutinerade ryttarna och tränarna i svensk distansritt sedan 2008. Maria genomförde också President Cup i UAE 2011 med sin egen Nadir på 16,5 km/tim och red in på plats 29. Hon vet därför precis vad det handlar om när det gäller distansritt i UAE.

– Det är tråkigt att förbundet inte skickar några ryttare hit, vill man vara med på de här stora roliga tävlingarna får man göra på något annat vis, säger Lena Eriksson i Maria Hagman Erikssons team på telefon från Förenade Arabemiraten.
– Det är många ryttare från andra länder som har fått inbjudningar till tävlingen och som inte har några hästar, fortsätter hon.
– Vi kör inte hårdare med våra hästar här än vad vi gör hemma, fortsätter hon.

Maria Hagman Eriksson är en av två distansryttare i Sverige som kan anses vara mer eller mindre helt proffesionella och som försöker försörja sig på hästverksamhet. Hon har också haft stora framgångar med sina hästar i arabgalopp och varit amatörtränarchampion i Sverige.

Lånat ut hästar tidigare

Flera gånger genom åren har Maria givit främst ungdomar möjlighet att tävla sina distansrittshästar både på tävlingar i Sverige och utomlands. Prispengar är mycket sällsynta i all distansritt runtom i världen, och när det förekommer handlar det i regel om att man kan få tillbaka startavgiften om man är sämst trea. På EM i Bryssel 2017 var det till exempel inga prispengar alls. Ett sätt att få ihop ekonomin kan då vara att sälja hästar eller att leasa ut en häst för en viss tävling.

Top Spin reds av den ryska YR-ryttaren Victoria Osipova. Hon genomförde loppet på ett bra sätt med en högsta pulstid i alla vetgates på 2,07 minuter. Hon red på mellan 14,4 till 16,6 km/tim som blev ett snittempo över full distans på 15,7 km/tim, vilket får anses fullt godkänt och ett bevis på att man nog ridit sin häst på ett lämpligt sätt.
– Han mår bra så här dagen efter loppet, säger Lena Eriksson.
– Victoria red på order från Maria hela loppet och tog sig igenom tävling lungt och sansat.

Ekipaget avancerade från plats 264 i vetgate 1 efter 40 km till plats 103 i mål. 8-åringen Top Spin ox (val e El Wodkine u Topspeed Kossack e Marwan, uppf Roland Ask) hade 48 slag/min i sista vetgate och 51 i slutbesiktningen. Top Spin är en av Marias hästar som med framgång tävlat både distansritt och arabgalopp. Han har på tio starter i arabgalopp som bäst en seger och en andraplats och sprungit in 60 300 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden