Hästliv
13 mars 2019 16:32
Ridsportplus

Snoppstensplockare? Spana in sju hästjobb av det ovanligare slaget

Ett riktigt hästjobbDags att sadla om? Vad sägs om bajsplockare, puts-fe eller snoppstensborttagare? I Storbritannien finns det udda hästyrken som många i Sverige inte ens har hört talas om – här listar vi sju av dem.

Snoppstensplockare? Spana in sju hästjobb av det ovanligare slaget
Snoppstensplockare och frilansande groom är två exempel på hästjobb. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett skäl till att det finns många fler hästtjänster att köpa i Storbritannien än i Sverige är troligen att skattesystemet ser annorlunda ut där. Du kan tjäna betydligt mer varje år som företagare utan att behöva skatta. Dessutom finns det en lagstadgad minimilön som många lägger sig på.

Det, kombinerat med ett klimat där det generellt är billigare att ha häst, kan tänkas ge ett större utrymme för specialiserade tjänster.

Över lag är tjänsteekonomin mer utbyggd i Storbritannien, och det är exempelvis vanligt att grovfoderförsäljaren själv lastar in fodret på din loge och sopar efter sig. Även många andra tjänster där vi är vana att behöva åka till någon, till exempel för hårklippning, sker i hemmen.

Ridsport har kollat in sju hästjobb i Storbritannien:

Vendelawynjaimg_4814Hästvakt

I Storbritannien: ”Live-in animal sitter”
Om du har många hästar och kanske även andra djur som behöver tas om hand kan du anlita en ”live-in animal sitter”. Det är en person som bor i ditt hus och tar hand om djuren när du är borta. Priserna varierar beroende på vad som ska göras, men cirka 60–85 pund per dag (750 till 1 000 kronor) plus kost är normal prisbild. Hunden på bilden bor dock inte alls i Storbritannien. Det är Aska hemma hos familjen Eriksdotter Rubin som håller ett vakande (?) öga på läget och får illustrera hästvaktandet.

Hästbajs Mocka Bajs Fj-2111(1)Bajsplockare

I Storbritannien: ”Poop picker”
Att mocka hagar är också en tråkig uppgift som går att leja bort. En ”poop picker” som mockar för hand kostar 8–10 pund i timmen (motsvarande 100 till 125 kronor) om du inte avtalar om fast pris.

Puts Av SadelgjordPuts-fe

I Storbritannien:  ”The tack fairy”
Tycker du att lädervård är trist? Då kan du boka in ”the tack fairy”, som kommer hem till dig och putsar din utrustning. För 8 pund, eller 100 kronor, får du sadeln inklusive stiglädren putsade. Ett vanligt träns kostar 6 pund (75 kronor) och ett kandar 7 pund (90 kronor).

Horse SpaMobilt hästspa-ägare

Många stall i Storbritannien saknar varmvatten. Om du ändå vill ge hästen ett varmt bad kan du boka ett mobilt hästspa som kommer hem till din gård. Förutom en dusch till hästen finns  ett solarium där du kan skämma bort den lite extra efter badet.

Allie Macleod startade The Horsebox Spa i november 2018 och säger att responsen har varit överväldigande. Servicen är komplett med massagepaddar, solarium, infravärme, hästvåg, täckes-värmare och möjlighet att få hästen klippt. Även hästägaren blir bortskämd medan hästen fixas – i en hästägarlounge med förfriskningar i bilen.

Eventuellt kommer vattenspat även att finnas på tävlingar i till exempel fälttävlan – då för att kunna kyla hästarna med isvatten eller vanligt kallvatten. Hästspat rengörs och decinficeras efter varje gårdsbesök. Priset är 85-95 pund (1000-1200 kronor) för ”deluxe”-behandling plus reskostnad.

Livery_header_1020x368Hästhotell-ägare

I Storbritannien: ”Holiday livery”
Här i Sverige är det vanligt att grannar och vänner hjälper varandra med hästarna om någon ska åka bort, alternativt att det finns service att köpa till i det inackorderingsstall där du redan står.

I Storbritannien är det betydligt vanligare att du lämnar din häst på ett ”holiday livery”, ett hästhotell. Där kan din häst få all skötsel, den kan bli tränad eller få skador omskötta om det behövs. Ofta kan du få den betad eller promenerad vid hand. Träning och ridning kostar för det mesta extra. Priserna ligger mellan 15 och 25 pund per dag, motsvarande 200 kronor till lite drygt 300 kronor. På bilden syns Bwlchgwyn farm i North Wales kan hästen ta in på hotell medan ägaren åker på semester.

P: 2010-08Rykt DammsugareFrilansgroom

I Storbritannien: ”Freelance groom”
Om du anlitar en frilansgroom har du stor frihet att bestämma vad som ska göras. Groomen kommer hem till dig för att träna och sköta om din häst. Det kan handla om inridning, lastträning eller varför inte att rida ut i full fart om du själv inte är så förtjust i det? Priser varierar efter bland annat kompetens, men generellt är den här typen av tjänster billigare än i Sverige.

Bean Queen 2Snoppstensplockare

I Storbritannien: ”The Bean Queen”
Tycker du att det är otrevligt att rengöra hästens skap? Är du orolig för att det ska bildas ”snoppstenar” av smegma i den ficka som finns vid urinrörets mynning? Dessa klumpar kan bli så stora att de besvärar hästen genom att de gör ont, klämmer mot urinröret eller orsakar infektioner.

Här i Sverige får du hantera detta själv, eller möjligtvis åka till en veterinär om problemet har blivit stort. I Storbritannien kan du i stället boka in Tracey Free-man, som driver Sheeth Cleaning UK. För 25 pund, motsvarande 320 kronor, fixar hon detta åt dig.

Snoppstenarna kallas ”beans” på engelska, så hon har fått smeknamnet The Bean Queen. Det började med att en kompis bad henne hjälpa till att rengöra hästens skap. Kompisen rekommenderade sedan henne till andra, och efter ett tag blev det ett heltidsjobb. Det är nu 29 år sedan. Den största sten hon har tagit bort var i storlek med en golfboll.

Tracey Freeman konstaterar att det finns hästar som måste få lugnande av veterinär först, men de flesta verkar bara bli lättade av att bli av med obehaget.
Tracey Freeman har vinylhandskar på sig, använder ett vattenbaserat smörjande medel och föredrar att massera ut stenarna försiktigt. Hon avråder bestämt från att skrubba skapet eller att använda kemikalier och oljebaserade medel.
– Jag älskar mitt jobb. Många hästägare vittnar om hur hästarna förändras när de blivit av med smärtan, säger hon.

Img_1401
”Snoppstenar” kan orsaka smärta och infektioner. Foto: Privat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-