Sportnytt
29 maj 2015 08:53

Oklart vad som gäller vid åska på tävling

Oväder och åska kan ställa till med stora problem vid utomhustävlingar. Ryttarna kan inte räkna med att få pengar tillbaka om tävlingen måste avbrytas, men vad som egentligen gäller är oklart.

Oklart vad som gäller vid åska på tävling
När åskvädret drar in vill man inte sitta till häst på en stor tävlingsbana. Men har ryttaren rätt att få tillbaka startavgiften, om ritten inte genomförs? Roland Thunholm

Fotbollsspelare som träffas av blixten under en match och hästar som dör i hagen under ett åskoväder. Det är händelser som har inträffat.

Däremot finns inga kända fall där en ryttare eller häst träffats av blixten under tävling.
– Men det är ett scenario vi måste ha med, att blixten slår ner på tävlingsbanan eller rent av i domartornet, säger Bengt Nilsson från Karlskoga, domare och överdomare och rutinerad tävlingsarrangör.

– Problemet är att man märker först efteråt om det var för farligt, säger Bengt Nilsson, som därför rekommenderar tävlingsarrangörer att ha en strategi redan i förväg för hur man ska agera om det blir oväder under tävlingsdagen.
– Bestäm i förväg vem som bestämmer, annars finns risken att man lyssnar på dem som skriker högst.
I dagens värld går det lätt att följa väderutvecklingen via olika tjänster, och om åskan drar in är det klokt att göra ett uppehåll.
– Meddela redan från början hur långt uppehållet minst blir, exempelvis 30 minuter, så att ryttarna har något att följa. Och lägg hellre in en paus för mycket än en för lite.

Bengt Nilsson har aldrig varit med om att en tävling eller en klass fått ställas in helt på grund av åska.
Det har inte Bengt Sånesson, domarutbildare och ledamot i SvRF:s tävlingssektion, heller.
– En gång fick vi flytta en klass på ett meeting till dagen därpå, och de som inte kunde starta då fick pengar tillbaka, säger han.

Men vad säger TR om vad som gäller? Den frågan är inte lätt att svara på, konstaterar Bengt Sånesson. I TR hänvisas till force majeure och att en tävlingsarrangör inte har ekonomiskt ansvar vid exempelvis oväder.
– En arrangör är då inte skyldig att betala tillbaka några avgifter. Men det kan vara en goodwill att deala lite och kanske betala tillbaka en del.

Så länge arrangören inte gör ett uppehåll eller avbryter tävlingen är det varje ryttares sak att avgöra om hen vill fortsätta tävla.
Men om jag som ryttare tycker att tävlingsledningen fattar ett felaktigt beslut när tävlingen får fortgå?
– Då får du ta det med överdomaren, och eventuellt får det gå vidare till disciplinnämnden, säger Bengt Sånesson, som konstaterar att det finns saker att fundera vidare på här.
– Vem definierar vad som är oväder? Det här är en intressant fråga och jag tror att vi får be juridiska utskottet titta på den här paragrafen, säger Bengt Sånesson.

Fakta
Ur Tävlingsreglementet
TR I moment 110.7. Force majeure
Svenska Ridsportförbundet och dess medlemsorganisationer fritar sig från juridiskt och ekonomiskt ansvar som kan uppstå genom tillämpning av bestämmelser och anvisningar i TR eller genom beslut nödvändiga av orsaker över vilka Svenska Ridsportförbun¬det inte råder (force majeure) som utbrott av smittsamma hästsjukdomar, naturkatastrofer, oväder, strejk, lockout eller liknande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden