Världen
9 mars 2018 05:43

Ord mot ord i tvist om hingst

TvistTurerna kring försäljningen av ponnyhingsten Speyksbosch Diablo är långtifrån över. Den engelske köparen och den svenska säljaren anklagar varandra för att ljuga.

Ord mot ord i tvist om hingst
Ridponnyhingsten Speyksbosch Diablo har hamnat i en ägartvist. Här visas han av Agnetha Hjortsparres dotter Madeleine vid en utställning i Södertälje 2008. Foto: Marie Nilsson

För ett år sedan sålde Agnetha Hjortsparre sin ridponnyhingst Speyksbosch Diablo till en köpare i England. Men hon fick inte betalt som de kommit överens om  (vilket Ridsport har rapporterat om tidigare) och ligger därför i tvist med köparen, Damien Harris, som hävdar att det är han som borde få pengar av säljaren.

Harris har sparat en annons där ponnyn kallas FEI-ponny och där det står att han är redo för tävling. Men när han köpte ponnyn hade den inget FEI-pass.

Han fick dessutom lösa ut ponnyn från det stall i Tyskland där den stod när han köpte den, eftersom ponnyns uppstallningskostnader inte var betalda. Någon veterinärbesiktning skedde inte vid köpet.
−Jag litade på säljaren, men jag hade fel.

Avslutad karriär

Harris hävdar att han senare gjorde en veterinärbesiktning som visade att ponnyn hade problem i både rygg och hovar.
−Vi har nu avslutat hans tävlingskarriär eftersom han aldrig kommer att bli 100 procent frisk, skriver Damien Harris i ett mejl till tidningen Ridsport.

Han skriver också att han gärna lämnar tillbaka ponnyn om han får betalt för alla sina utlägg, och att han har advokater inkopplade på fallet.

Harris kräver nu Agnetha Hjortsparre på en större summa pengar än ponnyn kostade. Han skriver också att han planerar en stämning mot säljaren för förtal.

”Lögn från början till slut”

Agnetha Hjortsparre säger till Ridsport att det Damien Harris hävdar är lögn från början till slut.
− Harris fick betala för uppstallningen i Tyskland och det var en del i köpesumman. Han har sedan betalat ytterligare en summa, men fortfarande är bara en tredjedel av köpeskillingen betald.

Att ponnyn skulle ha problem i rygg och hovar tillbakavisar hon bestämt.
− Diablo har tävlats på hög nivå i dressyr under förra året, och var reserv till det engelska landslaget. Hur skulle den kunna göra det om den hade problem? Dessutom köpte Harris den som avelshingst, inte till tävling, och ville inte ha någon besiktning.
− Jag har kommit i kontakt med en lång rad personer som också blivit lurade av Damien Harris, och vi har vidtagit rättsliga åtgärder mot honom, säger Agnetha Hjortsparre.

Var i toppskick

Tidningen Ridsport har också varit i kontakt med den person som hade ponnyn på utbildning i Tyskland, och denne bekräftar uppgiften att köparen skulle betala uppstallningskostnaden som en del av köpesumman.
− Agnetha Hjortsparre har inga skulder till mig, och ponnyn var i toppskick när den åkte härifrån, vilket Damien Harris också sa. Han ville absolut inte ha den besiktigad, säger stallägaren i Tyskland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden