Fälttävlan
2 augusti 2021 13:48

OS-finalen är färdighoppad – de tog hand om medaljerna

OS i TokyoDen individuella OS-finalen i fälttävlan på måndagen blev en spännande tillställning. Liksom på de senaste olympiska spelen blev det tysk triumf. Silvret gick till Storbritannien medan en riktig veteran från Australien tog brons.

OS-finalen är färdighoppad – de tog hand om medaljerna
Australiens Andrew Hoy tog hand om en av de individuella medaljerna i fälttävlan. Foto: FEI/Christophe Taniére

Den rafflande lagfinalen avgjordes på måndagens förmiddag, och på eftermiddagen hoppades den individuella OS-finalen i fälttävlan med 25 ekipage i startfältet, dock ingen svensk.

Tysklands Julia Krajewski ledde närmast före Storbritanniens Oliver Townend, som ingick i det brittiska guldlaget, inför hoppningen. Marginalen mellan ettan och tvåan var endast 2 straff. Både trean inför finalen, Storbritanniens Tom McEven och Australiens åttafaldige olympier Andrew Hoy på fjärde plats, fanns inom ett nedslag från guldet.

Ekipagen startade i omvänd ordning, med Krajewski sist.

Först ut var Indiens Fouaad Mirza och Seigneur som rev redan första hindret efter att ha sett ut att svänga redan i luften. Det blev sedan ytterligare två nedslag för indiern som tränar för regerande världsmästaren Sandra Auffarth, Tyskland.

51349822399_31daeaea1c_k
Oliver Townend och Ballaghmor Class i terrängen. Foto: FEI/Libby Law Photography

De första hästarna verkade vara påverkade av de senaste dagarnas utmaningar och såg lite matta ut.

Kinas Englandsbaserade Alex Hua Tian och Don Geniro, som hade ett stopp i första hopprundan och gjorde ingen succé i andra rundan där det blev flera nedslag och totalt över 17 straff.

USA.s rutinerade Phillip Dutton/Z avslutade med två nedslag efter att inte kommit in optimalt i trekombinationen och togs emot av USA:s svenske förbundskapten Erik Duvander efter sin ritt.

Nedslagen fortsatte att komma, bland annat för Nya Zeelands Time Price som hade med sig tre hinder ner.

Besvärlig trekombination

Det var framförallt trekombinationen som ställde till det. Den stod på båge efter hindret innan och avståndet mellan A och B såg ut att vara i kortaste laget.

Frankrikes Karim Florent Laghouag, som ingick i det franska silverlaget tidigare på måndagen,  gjorde ett ganska grovt misstag på tvåkombinationen, men hästen Triton Fontaine lyckades kravla sig igenom men rev båda hindren grovt.

Frankrikes Nicolas Touzaint/Absolute Gold, också nyblivna OS-silvermedaljör i lag och tidigare Europamästare satte en säker felfri runda och var lika glad som om han vunnit när han hade gått i mål.

Regerande olympiska mästaren, Tysklands Michael Jung med Chipmunk FRH, som tidigare ridits av ledande Julia Krajewski, började riktigt fint i en rytmisk hoppning. Det kom dock ett nedslag på sista hindret i trekombinationen. Ekipaget tillhörde guldfavoriterna och ledde efter dressyren. De rev en flagga i terrängen och fick 11 straff. Efter protester stod dock rivningen av flaggan kvar.

Oliver Townend hade en medalj i sin hand, men ett tidigt nedslag grusade de individuella medaljförhoppningarna.

51349246558_704f2dd858_k
Hemmaryttaren från Japan, Kazuma Tomoto, och Vinci de la Vigne. Foto: FEI/Christophe Taniére

Värdnationens Kazuma Tomoto fick de få på läktarna att utbrista i stort jubel när han var felfri på hinder och med blott 0,4 tidsstraff i mål tillsammans med Vinci de la Vigne efter att ha varit i och touchat flera hinder. Ekipaget slutade på fina 31,90 straff.

OS-guldmedaljören i lag, Laura Collett, Storbritannien, visade en London 52 såg spänstig och stark ut ända tills sista linjen. Där tittade valacken till och spände sig. Det blev sedan nedslag på de båda sista hindren.

Rutinerad veteran

Australiens rutinerade och åttafaldige olympier Andrew Hoy smackade ivrigt flera gånger. Hans Vassily de Lassos såg fräsch ut hela vägen och tog sig bland annat lekande lätt igenom trekombinationen. Det blev en felfri runda och totalt 29.60 straff – om någon som kom efter hade ett nedslag är Hoys medalj säkrad.

Storbritanniens nyblivne guldmedaljör Tom McEven och smidige Toledo de Kerser säkrade sin medalj när han gick i mål med 0,4 straff för tiden efter en väl avvägd runda.

Julia Krajewski hade allt i egna händer när hon gick in på banan. Hennes häst såg ut att ha mycket krafter kvar och var högt och fint över hindren i en rytmisk runda. En felfri runda gav guld, Tom McEven tog silver och Andrew Hoy brons.

Liveresultat

Resultat efter terrängen

Discovery+

Missa inte avsnittet av OS-podden där fälttävlansexperten Linda Algotsson tycker till om OS-terrängen. 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden