Fälttävlan
2 augusti 2021 10:03

Britterna glänste – Sverige näst sist i lagfinalen på OS

OS i TokyoMåndagens lagfinal på OS i fälttävlan med ett svenskt lag på startlistan är klar. Storbritannien gjorde inga misstag, men för Sverige blev det en blygsam placering.

Britterna glänste – Sverige näst sist i lagfinalen på OS
Sara Algotsson Ostholt och Chicuelo fick till slut gå in på en OS-bana. Foto: Kim C Lundin

Det kom som en överraskning för alla parter att Sveriges OS-lag i fälttävlan får starta i hoppningen i lagtävlingen.

Storbritannien ägde tävlingen efter söndagens terräng med hela 17,9 straff tillgodo på tvåan, Australien. Regerande olympiska mästare i lag, Frankrike, ligger på bronsplats. Tyskland, som var en av förhandsfavoriterna, halkade ner till sjätte plats medan Sverige låg näst sist av de 15 lagen inför hoppningen. Det blev inte så stora förändringar i resultatlistan när finalen var över.

I lagfinalen hoppar också de som enbart tävlar individuellt, detta för att kunna kvalificera sig till den individuella finalen. En av dem var Danmarks Peter Flarup med Favori Ask-avkomman Fascination som fick 4 straff och slutade på 104.90 straff.

Sara Algotsson Ostholt och Chicuelo (SWB val f 2011 e Click and Cash–Empire 1115, uppf Agneta Lembke, äg Patricia Oddshammar och Gunnar Modalen) fick äntligen gå in på OS-banan efter en berg-och-dalbana som reserv i den svenska truppen. Ekipaget blandade och gav. Valacken visade riktigt fin hoppning till en början och fick bland annat trekombinationen att se enkel ut. Men sedan kom tre nedslag ganska tätt  efter att hästen blev lite platt och låg. Det blev också två sekunder över tiden.

Värdnationen Japan satte in sin reserv Ryuzo Kitajima som levererade en snygg, felfri hoppning tillsammans med Feroza Nieuwmoed.

Britterna fortsatte leverera

Storbritannien fortsatte att visa världsklass och fick till en felfri runda genom Tom Mc Even.

Svenska OS-debutanterna Therese Viklund och Viscera (HANN sto f 2008 e Fidertanz 2-Ravallo, uppf/äg Lena Nyström), som föll i söndagens terräng, höll ihop hoppningen fint även om stoet var i några hinder. Det blev två nedslag i slutet på banan där ekipaget blev klart lite för sent i anridningen.

Brasilien och Polen har bara två ekipage kvar sina lag, då båda lagen tappade ett ekipage vardera i måndagens hästbesiktning.

Tysklands superstjärna Michael Jung visade en välbalanserad, harmonisk runda där inga misstag gjordes tillsammans med Chipmunk FRH. Detta lyfte Tyskland till ledning.

Nya Zeelands ekipage levererade i hoppningen med 0+4 fel av de första två lagryttarna.

Skakigt för Collett

Storbritanniens Laura Collett och London 52 fick ett riktigt skakigt ögonblick när hästen spände till över en oxer tidigt i banan och släppte ner benen över hindret. Det blev ett kraftigt nedslag, men sedan var ekipaget felfritt.

Inför sista ekipaget i varje lag ledde Storbritannien stort närmast före Australien och på tredje plats Frankrike.

Även Louise Romeike och Cato (HOLST val f 2004 e Contendro I-Heraldik xx, uppf J ZG Schmidt och S Naumburg, äg Hinrich, Susanne och Louise Romeike) blandande och gav i hoppningen. Det började rytmiskt och fint, sedan flöt det i väg och blev till slut tre nedslag. Sverige slutar på 744,3 straffpoäng och en placering långt ner i resultatlistan.

Tysklands Julia Krajewski var säkerheten själv och gick över mållinjen med endast 0,4 straff vilket lyfte Tyskland ordentligt i resultatlistan.

USA:s sista ryttare Martin Boyd fick 4,4 straff.

Nya Zeelands sista ryttare Tim Price med Vitali missbedömde anridningen till trekombinationen helt och fick två nedslag där. Sedan blev det ytterligare nedslag och Nya Zeeland tappade medaljkänningen.

Medaljjubel för Frankrike

När Frankrikes sista ryttare Christoper Six fick hela teamet att jubla då han säkrade en fransk medalj för Frankrike genom sin felfria hoppning.

Storbritanniens Oliver Townend fortsatte i samma stora stil som tidigare. Att han fick ett nedslag hade ingen betydelse – det blev guld till landet.

Australien tog silver och Frankrike brons. Sverige slutade på plats 14.

Den individuella finalen hoppas senare under måndagen och där finns inga svenska ekipage med.

Startlista

Startlista nationsvis

Liveresultat

Resultat efter terrängen

Discovery+

Missa inte avsnittet av OS-podden där fälttävlansexperten Linda Algotsson tycker till om OS-terrängen. 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden